38.7 C
Thessaloniki

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Πε01Νοε9:00 πμΠα30(Νοε 30)10:00 μμΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥΔράσεις για παιδιά και ενήλικες9:00 πμ - 10:00 μμ (30)(GMT+00:00) ΦορέαςΔ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Μια υπέροχη σεζόν ξεκίνησε!
Ελάτε στην παρέα της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου και
απολαύστε την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, την αφήγηση παραμυθιών, την προβολή αγαπημένων ταινιών, τη χαρά των κατασκευών.
Παρακολουθήστε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, μια λογοτεχνική βραδιά, μοιραστείτε το χόμπι σας, ζήστε τον παλμό της βιβλιοθήκης…

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων υποδέχεται το φθινόπωρο η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, συγγραφείς και βιβλία, παραμύθια, ταινίες, κατασκευές, λέσχες ανάγνωσης, ενημερωτικές διαλέξεις και πολλά ακόμη…

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

• Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, 18:30
Παραμύθια και ιστορίες. «Το Τζάτζαλο»
Αν βρίσκετε το Τζάτζαλό σας αφόρητα ενοχλητικό δεν είστε οι μόνοι! Όμως όπου υπάρχει θέληση και όρεξη όλα μπορούν ν’ αλλάξουν.
«Το Τζάτζαλο» του Sean Ferrell από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι ένα
βιβλίο για τον σκανταλιάρη εαυτό που κρύβουμε μέσα μας!
Με τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη και την εκπαιδευτικό Μαγδαληνή Μπανάβα.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή.

• Τρίτη 6 Νοεμβρίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Διαβάζουμε το βιβλίο «Κυριάκος ο Σαγόνιας» του Jarvis από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και φτιάχνουμε έναν κροκόδειλο!
Με την Ελένη Κοϊδάκη και την Μαγδαληνή Μπανάβα
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 5η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 χαρτόνι κανσόν σε μέγεθος Α4 χρώματος πράσινο, 1 γλωσσοπίεστρο ή ξυλάκι παγωτού και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, 18:00
Ενδυνάμωση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Βιωματικό εργαστήριο προσανατολισμένο στην ενδυνάμωση του εαυτού και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα στα πλαίσια της ομάδας, ξεκίνησε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου και θα ολοκληρωθεί σε 6 δεκαπενθήμερες δίωρες συναντήσεις. Αφορά παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, μία ηλικία που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αλλαγές και μεταβάσεις, τόσο στο αναπτυξιακό, συναισθηματικό αλλά και κοινωνικό πλαίσιο. Οι βιωματικές συναντήσεις θα στηρίζονται σε δημιουργικές δραστηριότητες μέσα από το παιχνίδι.
Οι θεματικές του εργαστηρίου θα καλύπτουν ενότητες όπως:
Προσωπικά όρια και έλεγχος.
• Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εικόνας του εαυτού.
• Συναισθηματική έκφραση.
• Συνύπαρξη και διάδραση στην ομάδα.
Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί και διεξάγεται από δύο ψυχολόγους με ειδίκευση σε παιδιά και εφήβους, τη Σοφία Αθανασίου- Διαμαντοπούλου και τη Νατάσα Γεμενετζή-Μακρή.
Η εμπειρία τους στη διεξαγωγή ομάδων παιδιών και εφήβων στηρίζεται κυρίως στη δουλειά τους με ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και την παράλληλη εκπαίδευσή τους στη συστημική ψυχοθεραπεία.
3η συνάντηση: Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εικόνας του εαυτού: «Μαθαίνω τον εαυτό μου»
Η αυτοεικόνα, δηλαδή η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι η σπουδαιότερη πτυχή της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς μας και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή μας.
Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να εισάγουμε σημαντικές έννοιες γύρω από την εαυτό, όπως αυτοεικόνα, αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση, πάντα ακολουθώντας μία βιωματική προσέγγιση με δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών.
Για όσα παιδιά συμμετέχουν

• Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 18:30
Σινεμά στη βιβλιοθήκη Χαριλάου
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας
μεταγλωττισμένη ταινία animation, παρέα με τους φίλους μας
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, 18:30
Γνωρίζουμε σημαντικές γυναίκες
Πρόκειται για γυναίκες που με το έργο και τη δράση τους έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Επιστήμονες, συγγραφείς, αθλήτριες ή ακτιβίστριες, δυναμικές, με όραμα και κότσια κατάφεραν κάθε μια με το δικό της προσωπικό τρόπο, να διαπρέψει στον τομέα της και να αφήσει το σημάδι της στην ιστορία. Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες γυναίκες που θα γνωρίσουμε στην 4η μας συνάντηση.
Αδελφές Bronte, Ζωρζ Σαρρή, Πηνελόπη Δέλτα, Lindgren Astrid.
Ένας νέος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων ξεκίνησε, βασίζεται στα βιβλία «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» της Έλενα Φαβίλι και Φραντσέσκα Καβάλο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και «Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» της Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και στόχο έχει να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα που συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό, σημαντικές γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία.
Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και υλοποιούν η Αγγελική Φατίση και η Άννα Καλαϊτζίδου
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

• Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, 18:30
Παρέα με τον Αίσωπο. «Η αλεπού και το λελέκι»
Η πονηρή αλεπού καλεί το λελέκι σε γεύμα, παρόλο που δεν θέλει να μοιραστεί το φαγητό της μαζί του… Το λελέκι πέφτει στην παγίδα της αλεπούς αλλά της δίνει ένα καλό μάθημα, όταν την προσκαλεί στο σπίτι του.
Μέσα από τους απλούς και διδακτικούς μύθους του Αισώπου με πρωταγωνιστές συνήθως τα ζωάκια τα παιδιά γνωρίζουν τον αρχαίο μυθοποιό και παράλληλα διδάσκονται από τα παθήματα των ζώων και των ανθρώπων.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα λελέκι.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: άσπρο και πορτοκαλί κανσόν Α4, κόλλα στικ.
Με τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη και την εκπαιδευτικό Μαγδαληνή Μπανάβα.
Για παιδιά 4-8 ετών, με προεγγραφή.

• Τρίτη 13 Νοεμβρίου, 18:30
Μεγάλοι εξερευνητές: Μαγγελάνος
Με τη βοήθεια του Παγκόσμιου χάρτη και της Υδρογείου σφαίρας τα παιδιά μαθαίνουν και κατανοούν τον πρώτο περίπλου της γης (1519-1522), που πραγματοποίησε ο Μαγγελάνος αποδεικνύοντας έτσι την σφαιρικότητα της γης και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιστημών.
Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τις φυλές της γης γύρω από τη γη.
Και με τον μεγάλο θαλασσοπόρο – εξερευνητή Μαγγελάνο, κλέινει 0 κύκλος των 6 εκπαιδευτικών δράσεων που στόχο είχαν να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα που συνοδεύονταν από οπτικοακουστικό υλικό, τους μεγάλους εξερευνητές που άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία. Το πρόγραμμα σχεδίασαν και υλοποίησαν η φιλόλογος Ελένη Κοϊδάκη και η εκπαιδευτικός Μαγδαληνή Μπανάβα.
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

• Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, 18:30
Συντροφιά με τη συγγραφέα Κορίνα Βογιατζή
Στο πλαίσιο των δράσεων με τίτλο «Συντροφιά με συγγραφείς», θα γνωρίσουμε τη συγγραφέα Κορίνα Βογιατζή και την ιστορία του νέου της βιβλίου «Η Γη μας έχει πυρετό» από τις εκδόσεις Γράφημα.
Ένα επείγον περιστατικό αναστατώνει μια συνηθισμένη μέρα το γαλαξιακό ιατρείο του γιατρού Ασθενίδη με τους καθόλου συνηθισμένους ασθενείς. Η Γη έχει πυρετό! Η ομάδα ΑΤΛΑΣ καλείται ν’ αναλάβει δράση. Παιδιά και Πλανήτες συνεργάζονται ενώνοντας δύο κόσμους. Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία σ’ ένα μαγικό, περιπετειώδες ταξίδι με σκοπό τη σωτηρία της Γης. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, 18:30
Στη Σαλονίκη κάποτε
Μια παραμυθένια πόλη, με κάστρα, πύργους, ιστορίες που ξετυλίγονται πάνω στα μνημεία της.
Παραστατική αφήγηση παραμυθιών από την Αντωνία Μπατσαλή. Στον ήχο ο Γιάννης Αχιλλέας Τσακτσίρας.
Για παιδιά από 4 ετών, με προεγγραφή

• Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, 18:30
Αν ήμουν κι εγώ ένας ιππότης…
Μέσα από τρισδιάστατα βιβλία τα παιδιά γνωρίζουν τους ιππότες, την εκπαίδευσή τους, την πανοπλία τους, τη ζωή τους και τις καθημερινές τους ενασχολήσεις μέσα στο κάστρο, τους κινδύνους που διατρέχουν, αλλά και την αφοσίωση τους στο βασιλιά.
Στη συνέχεια κατασκευάζουμε κι εμείς το δικό μας κάστρο.
Με τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη και την εκπαιδευτικό Μαγδαληνή Μπανάβα.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 4 ρολά από χαρτί υγείας και κόλλα στικ.
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή.

• Τρίτη 20 Νοεμβρίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Διαβάζουμε το βιβλίο «Ο μεγάλος Χνουδωτός» της Τσορώνη Γεωργιάδη Γιολάντα και φτιάχνουμε έναν λευκό αρκούδο.
Με την Μάγδα Μπανάβα και την Ελένη Κοϊδάκη
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 5η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 φύλο κανσόν Α4 λευκό, 1 γλωσσοπίεστρο ή ξυλάκι παγωτού και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, 18:00
Ενδυνάμωση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Βιωματικό εργαστήριο προσανατολισμένο στην ενδυνάμωση του εαυτού και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα στα πλαίσια της ομάδας, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου και θα ολοκληρωθεί σε 6 δεκαπενθήμερες δίωρες συναντήσεις. Αφορά παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, μία ηλικία που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αλλαγές και μεταβάσεις, τόσο στο αναπτυξιακό, συναισθηματικό αλλά και κοινωνικό πλαίσιο. Οι βιωματικές συναντήσεις θα στηρίζονται σε δημιουργικές δραστηριότητες μέσα από το παιχνίδι.
Οι θεματικές του εργαστηρίου θα καλύπτουν ενότητες όπως:
• Προσωπικά όρια και έλεγχος.
• Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εικόνας του εαυτού.
• Συναισθηματική έκφραση.
• Συνύπαρξη και διάδραση στην ομάδα.
Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί και θα διεξαχθεί από δύο ψυχολόγους με ειδίκευση σε παιδιά και εφήβους, τη Σοφία Αθανασίου- Διαμαντοπούλου και τη Νατάσα Γεμενετζή-Μακρή.
Η εμπειρία τους στη διεξαγωγή ομάδων παιδιών και εφήβων στηρίζεται κυρίως στη δουλειά τους με ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και την παράλληλη εκπαίδευσή τους στη συστημική ψυχοθεραπεία.
4η συνάντηση: Συναισθηματική έκφραση: «Εκφράζω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματα μου.“
Τα συναισθήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων ήδη από την παιδική ηλικία καθώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Η αναγνώριση, η αποδοχή και εξωτερίκευση των συναισθημάτων βοηθούν στην συναισθηματική ωρίμανση. Στόχος της συνάντησης είναι τα παιδιά μέσω κατάλληλων βιωματικών ασκήσεων να γνωρίσουν και να επεξεργαστούν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων καθώς και τους αποδεκτούς τρόπους έκφρασής τους.
Για όσα παιδιά συμμετέχουν

• Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, 18:30
Τα Παραμύθια ταξιδεύουν…
Τα παραμύθια λένε είναι καράβια και ταξίδια. Άραγε μέχρι που μπορεί να μας ταξιδέψει ένα υφαντό; Πόσο όμορφα είναι τα όνειρα για να ζηλέψουν οι νεράιδες;
Θα πούμε ψέματα, θα πούμε την αλήθεια, έτσι είν’ τα παραμύθια…
Αφήγηση : Χρυσάνθη Αντωνίου
Μουσική : Ζωγράφος Σταυρίδης
Για παιδιά από 5 – 95 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 18:30
Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία
Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται η Λέσχη ανάγνωσης που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία Παρασκευή του μήνα, στις 6:30 το απόγευμα.
Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν τα λογοτεχνικά βιβλία μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό, ταυτίζονται με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.
Συντονίζει η Αγγελική Φατίση.
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στις 6:30 το απόγευμα θα διαβάσουμε το βιβλίο «Χάτσικο : ο σκύλος που περίμενε» του Lluis Prats από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Με προεγγραφή

• Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 18:30
Παρέα με το Αίσωπο. «Ο ποντικός του αγρού και ο ποντικός της πόλης»
Ο ποντικός του αγρού προσκαλεί στο απλό και χωριάτικο σπιτικό του τον ξάδερφό του, που μένει στην πόλη. Ανταποδίδοντας τη φιλοξενία ο ποντικός της πόλης καλεί με τη σειρά του τον ποντικό του αγρού στη φωλιά του μέσα στο κελάρι ενός πλούσιου σπιτιού, γεμάτο ποικιλία φαγητών αλλά και… κινδύνους.
Μέσα από τους απλούς και διδακτικούς μύθους του Αισώπου με πρωταγωνιστές συνήθως τα ζωάκια τα παιδιά γνωρίζουν τον αρχαίο μυθοποιό και παράλληλα διδάσκονται από τα παθήματα των ζώων.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε ποντικάκια.
Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και υλοποιούν η φιλόλογος Ελένη Κοϊδάκη και η εκπαιδευτικός Μαγδαληνή Μπανάβα.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: δύο χαρτόνια Α4 χρώματος ροζ και μωβ, δύο σύρματα πίπας κόκκινο χρώμα, δύο ζευγάρια ματάκια και κόλλα στικ.
Για παιδιά 4-8 ετών, με προεγγραφή

• Τρίτη 27 Νοεμβρίου, 18:30
Παραμύθια και ιστορίες. «Το Ελαφοκάραβο»
«Το Ελαφοκάραβο» της Dushka Slater από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτειες, αναπάντητες ερωτήσεις για τον απέραντο κόσμο και υπέροχες απαντήσεις για τη φιλία, με πρωταγωνιστές τρία ελάφια, μια αλεπού και τέσσερα περιστέρια. Το γεμάτο απρόοπτα ταξίδι τους θα τους γεμίσει με εμπειρίες και θα τους μάθει πολλά για τις ικανότητές τους, τα θέλω τους και τα μπορώ τους, ενώ θα τους εφοδιάσει με όλα όσα χρειάζονται για τις επόμενες εξορμήσεις τους.
Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και υλοποιούν η φιλόλογος Ελένη Κοϊδάκη και η εκπαιδευτικός Μαγδαληνή Μπανάβα
Για παιδιά 5-12 ετών, με προεγγραφή

 Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00 – 5.00 παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας!

 Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές σχολείων

• Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, 10:00 – 12:00
• Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, 10:00 – 12:00
Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχή.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, 9:00 – 11:00
ΣΕΙΣΜΟΣ, βασική γνώση και μέτρα προστασίας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών και περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
 Τι είναι ο σεισμός
 Μέτρα Προστασίας
 Επιπτώσεις του σεισμού
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 10:00 – 12:00
Πώς φτιάχνουμε τους χάρτες;
Μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των χαρτών σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
 Γιατί φτιάχνουμε χάρτες;
 Γιατί χρειάζομαι έναν χάρτη οδηγό;
 Προς τα πού είναι ο Βορράς;
 Είναι το ίδιο ο χάρτης και η δορυφορική εικόνα;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πώς φτιάχνουμε τους χάρτες; Μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των χαρτών», καθοδηγεί τους μικρούς μαθητές να αντιληφθούν και να γνωρίσουν καλύτερα, με απλό και κατανοητό τρόπο τους χάρτες, τα είδη και τις χρήσεις τους, καθώς και μερικά βασικά χαρακτηριστικά τους (όπως είναι π.χ. ο προσανατολισμός, η κλίμακα, ο χάρτης οδηγός, τα σύμβολα).
Η παρουσίαση συνδυάζεται με εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια.
Για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων
Σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής

 Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

• Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, 19:00
Η υγεία, το τραύμα και η βιοδυναμική θεραπεία
Μια πρωτότυπη ενημερωτική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου από τον Κοσμά Τοπαλίδη, Φυσιοθεραπευτή PT Cred.MDT, Βιοδυναμικό Θεραπευτή BCST.
Η Βιοδυναμική Κρανιοϊερή θεραπεία είναι μια ήπια, βαθιά όχι παρεμβατική διαδικασία που στηρίζεται σε αυτούς τους λεπτούς ρυθμικούς κυματισμούς στο σώμα.
Ο Dr. Sutherland μετά από έρευνες 40 ετών ανακάλυψε ότι η μυστηριώδης δύναμη της „Πνοής της Ζωής“ εκφράζεται μέσα από λεπτές ρυθμικές κινήσεις στο σώμα οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωματική υγεία, την πνευματική διαύγεια και την συναισθηματική ευεξία.
Ο Βιοδυναμικός θεραπευτής εκπαιδεύεται στο να ανιχνεύει περιοχές του σώματος που μπορεί να είναι ‘‘παγωμένες“, ‘‘κλειδωμένες“ ή σφιχτές από το στρες και το τραύμα. Οι περιοχές αυτές αποτελούν εν δυνάμει σημεία παθολογίας, και ο θεραπευτής καλείται να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση αυτών των περιοχών και στην υποστήριξη της υγείας. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί και ενδεικτική επίδειξη.
Με προεγγραφή

 Εργαστήρια για ενήλικες

• Τρίτη 6 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη, 10:30
Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες
Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες για αρχάριους ξεκίνησε στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.
Το εργαστήριο είναι δίωρο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.
3η συνάντηση 06/11/2018 : Βασικές τεχνικές Β΄ ΜΕΡΟΣ „αυξήσεις, μειώσεις, άπλεκοι πόντοι, κοτσίδες, ζετέ αζούρ.
Εργασία : „κάλτσες, σοσόνια, σκούφος“
4η συνάντηση 13/11/2018 : Βασικές τεχνικές Γ΄ ΜΕΡΟΣ „προσθήκη νήματος, ούγιες, κουμπότρυπες“
Εργασία : τελείωμα προηγούμενων εργασιών, απορίες
5η συνάντηση 20/11/2018 : Μπολερό
6η συνάντηση 27/11/2018 : Κυκλικές βελόνες
Για όσους συμμετέχουν

 Λέσχες Ανάγνωσης

• Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, 20:30
Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας ενηλίκων όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα στις 8.30 το βράδυ και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση και ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου.
Την Δευτέρα 12/11/2018 θα αναλύσουμε το βιβλίο «Φόνος Σάββατο πρωί» της Batya Gur
Είσοδος ελεύθερη για τα μέλη της Λέσχης

• Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, 20:30
Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας ενηλίκων όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Δευτέρα του μήνα στις 8.30 το βράδυ. Συζητούν και αναλύουν, στο στρογγυλό τραπέζι της βιβλιοθήκης επιλεγμένα βιβλία ελληνικής και ξένης πεζογραφίας.
Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση
Την Δευτέρα 19/11/2018 θα αναλύσουμε το βιβλίο «Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη» του Ίταλο Καλβίνο.
Είσοδος ελεύθερη για τα μέλη της Λέσχης

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Τρίτη 30/10/2018

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/
https://plus.google.com/u/0/101450111476681438909/posts

 

Ώρα

1 (Πέμπτη) 9:00 πμ - 30 (Παρασκευή) 10:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου