6.3 C
Selânik

Άπολις- στη γη του πουθενά. Μουσικές μαρτυρίες εξόριστων συνθετών του Μεσοπολέμου

Σα08Ιουν7:30 μμΣα9:00 μμΆπολις- στη γη του πουθενά. Μουσικές μαρτυρίες εξόριστων συνθετών του Μεσοπολέμου7:30 μμ - 9:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει  συναυλία με έργα για κλαρινέτο και πιάνο, συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς  από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου μας  μεταφέρουν κείμενα συγγραφέων της ίδιας εποχής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του  Κέντρου Μουσικής, Κουντουριώτου 17.

Πιάνο: Δημήτρης Δημόπουλος
Κλαρινέτο: Λευτέρης Καραγιάννης
Επιλογή-ανάγνωση κειμένων : Βικτωρία Καπλάνη.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593

 

Λίγα λόγια για του συντελεστές (Αλφαβητικά):

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε ηλικία δεκατριών ετών στην Αίθουσα «Παρνασσός» των Αθηνών. Το 1983 πήρε το πτυχίο πιάνου και πτυχίο Αρμονίας με διακρίσεις από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Τάξη Τ. Σακελλάριου και Γ. Τσανακά ). Το 1985 πήρε το Δίπλωμα πιάνου με πρώτο Χρυσό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Δ.Ω.Λ. και πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών (Τάξη Κ. Νόνη). Τις μεταδιπλωματικές του σπουδές συνέχισε από το 1985 μέχρι το 1987 στο Royal College of Music, London στο πιάνο με τη Ruth Gerald και στη Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Christopher Adey και από το 1989 μέχρι το 1991στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης με τον Laszlo Baranyay. Παρακολούθησε μαθήματα ερμηνείας με τον Roberto Szidon στη Sion της Ελβετίας, με τους Peter Wallfisch, Gunter Lutwing και τέλος στη Μόσχα με τον Lev Naoumov. Έχει διδαχθεί το κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου από τον Τhomas Brandis( βιολί) τον Yuri Bashmet( βιόλα) και τον William Pleeth (τσέλο) . Διακρίνεται ιδιαίτερα, τόσο στα ρεσιτάλ και τις συναυλίες μουσικής δωματίου όσο και στα κοντσέρτα με ορχήστρα, για το ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του, το οποίο καλύπτει περισσότερους από τρείς αιώνες πιανιστικής τέχνης. Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις ενώ πολλά έργα έχουν γραφτεί για τον ίδιο. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Γερμανική και Ισπανική Ραδιοφωνία και τηλεόραση. Έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Ορχήστρα Ακαδημίας της Σόφιας , Συμφωνική ορχήστρα της Βάρνας ,Συμφωνική Ορχήστρα της Βράτσα, Ορχήστρα Δωματίου της Λάρισας, Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας), με εξαιρετική στιγμή την παρουσίαση Κοντσέρτου για πιάνο του Alfred Shnittke παρουσία του συνθέτη στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Από το 1992 μέχρι το 2002 δίδαξε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 1999 Διευθύνει την Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΑΠΛΑΝΗ

Η Βικτωρία Καπλάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, σπούδασε Ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και εργάζεται στη Δημόσια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τέσσερεις ποιητικές συλλογές : «Ήχοι-Απόηχοι» το 2007, «Λευκές Συνομιλίες» το 2010 , «Σημείο Φυγής» το 2013 και η Άγνωστη φίλη το 2015 όλα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Έχει δημοσιεύσει σε λογοτεχνικά περιοδικά ποιήματα της και μεταφράσεις ξένων ποιητών και έχει γράψει κριτικές και παρουσιάσεις για λογοτέχνες. (Μάρκος Μέσκος, Κώστας Παπαγεωργίου, Μπίλλη Βέμη, Ξενοφών Κοκκόλης, Αλεξάντρα Δεληγιώργη, Χλόη Κουτσουμπέλη, Νίκη Μαραγκού, Αγγελική Ελευθερίου,  Νίκος Καρούζος, Κλείτος Κύρου κ.α.).
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της στο χώρο της μουσικής και στο Ραδιόφωνο με τη εκπομπή της Βραδινό Σινιάλο για το Ελληνικό τραγούδι (στo Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100,6)

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Μουσική Παιδαγωγική και έλαβε για τις άριστες επιδόσεις του υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. καθώς και από το ίδρυμα «Παναγιώτη και Έφης Μιχελή», διπλωματούχος κλαρινέτου και κλασικού σαξοφώνου και σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κωνσταντίνο Τσούγκρα και τον Δημήτρη Δημόπουλο (Πτυχία Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης και Φυγής). Από το 2001 λαμβάνει ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια-Μaster Classes κλαρινέτου (V. Mariozzi, R. Manno, E. Khudyev), σαξοφώνου (Jean-Marie Londeix, Sarah Markham) και μουσικολογικών θεμάτων (Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), Πανελλήνια Συνέδρια της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), Διατμηματικό Συνέδριο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Σαξοφώνου, Θερινό Σεμινάριο Μουσικής (Bansko Βουλγαρίας). Στο πλαίσιο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων έγκριτων φορέων συμμετέχει ενεργά από το 2006 ως ερμηνευτής – σολίστ ξύλινων πνευστών (κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρα Μπαρόκ) και ως ενορχηστρωτής σε εκδηλώσεις. Στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται κλασικά έργα για κλαρινέτο (σολιστικά και έργα Μουσικής Δωματίου από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα). Από το 2005 είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME).

Ώρα

08/06/2019 19:30 7:30 μμ - 9:00 μμ(GMT+00:00)