Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Ο.Μ.Μ.Θ.
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Η Δ/νση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Α’ Μέρος
L. v. Beethoven: „Κοριολάνος“, εισαγωγή, έργο 62*
E. Strauss: Κοντσερτίνο για κόρνο, Έργο 8
Β’ Μέρος
L. v. Beethoven: Συμφωνία Aρ. 4, σε Σι ύφεση μείζονα, Έργο 60**
Jacopo Sipari di Pescasseroli: Διεύθυνση Ορχήστρας
Κώστας Σαΐνης: Κόρνο
* Κοριολάνος Εισαγωγή, Op. 62. Ouverture Coriolan Op. 62, είναι μια σύνθεση 1807 του Beethoven, βασισμένη στη 1804 τραγωδία του von Collin του Heinrich Joseph για τον αρχαίο ρωμαϊκό ηγέτη Gaius Marcius Coriolanus, όχι, όπως υποστηρίζεται μερικές φορές, για το έργο του Shakespeare Coriolanus. Η δομή και τα θέματα της εισαγωγής ακολουθούν το παιχνίδι πολύ γενικά, το κύριο θέμα Ντο μινόρε αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα του Coriolanus και τις πολεμικές τάσεις, ενώ το πιο τρυφερό θέμα της Μι ύφεση μείζονα αντιπροσωπεύει τα λόγια της μητέρας του να σταματήσει.
** L. v. Beethoven: Συμφωνία Aρ. 4, σε Σι ύφεση μείζονα, Έργο 60., μία συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αποτελούμενη από τέσσερα μέρη και γραμμένη το καλοκαίρι του 1806.Το έργο αφιερώθηκε στον Κόντε Φραντς φον Όπερσντορφ. Η αφιέρωση έγραφε: «Στον Σιλέσια Ευγενή Κόντε Φραντς φον Όπερσαντορφ. Στην Τέταρτη συμφωνία διαφαίνεται η αυξημένη δυναμικότητα του συνθέτη, περισσότερο στο πρώτο μέρος, το οποίο ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν το είχε περιγράψει ως «μία μυστηριώδης εισαγωγή, η οποία τριγυρνά ανάμεσα από ελάσσονες κλίμακες, άσχετες με τον οπλισμό, και απρόθυμες να καταλήξουν στη Σι ύφεση μείζονα. Ο Εκτόρ Μπερλιόζ είχε τόσο συγκλονιστεί από το δεύτερο μέρος της συμφωνίας, ώστε υποστήριξε ότι αυτή η δουλειά ανήκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και ότι είναι αδύνατο να το δημιούργησε κάποιο ανθρώπινο ον. Ο Ρόμπερτ Σούμαν, αποκάλεσε αυτό το σπουδαίο έργο του Μπετόβεν «μία καλλίγραμμη Ελληνίδα κυρά, ανάμεσα σε δύο Σκανδιναβούς γίγαντες.
Η συμφωνία αποτελείται από τέσσερα μέρη:
Adagio – Allegro vivace, 2/2 – Σι ύφεση ελάσσονα – Σι ύφεση μείζονα
Adagio, 3/4 – Μι ύφεση μείζονα
Allegro vivace, 3/4 – Σι ύφεση μείζονα
Allegro ma non troppo, 2/4 Σι ύφεση μείζονα
Μία τυπική εκτέλεση της συμφωνίας διαρκεί περίπου 33 λεπτά.
JACOPO SIPARI di PESCASSEROLI
Ιταλός Διευθυντής Ορχήστρας. Γεννήθηκε το 1985. Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και τραγούδι και αποφοίτησε από το Ωδείο „A. Casella“ της L’Aquila. Στη συνέχεια συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ιταλία και στο εξωτερικό με τους M. Mauro Cardi, Alessandro Sbordoni, Azio Corghi, Sandro Rancitelli, Cesare Scarton, Josè Maria Sciutto, Mirta Herrera, Maria Mosca, Aurelio Iacolenna και Maria Chiara Pavone.
Στην ηλικία των 22 ετών αποκτά πτυχίο Νομικής με επαίνους. Είναι σήμερα ο νεότερος δικηγόρος του Αποστολικού Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρότα, του Forum της Ρώμης και βοηθός του ποινικού δικαίου του καθηγητή Mario Trapani στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tre.
Κύριος Διευθυντής του Φεστιβάλ Πουτσίνι του Ίδρυματος Torre Del Lago. Διετέλεσε επίσης καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο της πόλης του Μεξικού
και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θερινό της Ιταλίας (Tagliacozzo) και επικεφαλής του Τμήματος „Singing And Pop Music Class“ “ στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι στην Ιταλία.
Ως διευθυντής ορχήστρας έχει κάνει πάνω από 400 συναυλίες σε όλες τις μεγάλες ιταλικές και διεθνείς πόλεις και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.Οι εκτελέσεις του πάντοτε χρηματοδοτούνται από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ιταλίας και της Ευρώπης. Σκηνοθετεί την πρώτη συναυλία μόλις 16 χρονών.
Έχει διατελέσει διευθυντής(guest) της Ορχήστρας του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας, της Φιλαρμονικής της Puccini, της Εθνικής Ραδιοφωνίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σερβίας (RTS), της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Zapopan (Μεξικό), της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Μεξικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Benevento, της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μογγολίας, της Συμφωνικής Ορχήστρας „Marco dall’Aquila“, της Συμφωνικής Ορχήστρας „Claudio Abbado“, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Φεστιβάλ Όπερας της Pompei, και της Συμφωνική ορχήστρας Bellini Opera Festival.
Ως Διευθυντής Όπερας, διεύθυνε : «Norma» στο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών, «Il Barbiere di Siviglia» στο Αρχαίο Θέατρο Taromina, «Nabucco» στο Αρχαίο Θέατρο της Pompei, «La Bohème» με την διεύθυνση του Ε. Scola στο Great Puccini Open Air Theatre of Torre del Lago, „Turandot“ για την 90η επέτειο από την πρώτη παράσταση στο Great Puccini Open Air Theatre of Torre del Lago, „Traviata“ στο Θέατρο Massimo της Πεσκάρα, „Madama Butterfly“ και „La Boheme“ του Puccini στο Εθνικό Θέατρο της Managua – Nicaragua, „Σταχτοπούτα“ στο Εθνικό Θέατρο της Μογγολίας, και από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2018 θα διεξάγει: „Suor Angelica“ στο Εθνικό Θέατρο „Ruben Dario“ της Managua – Nicaragua „Nabucco“, „Otello“, „Tosca“, „Aida“, „Un Ballo in Maschera“ στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου, „La Boheme“ στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Cluj – Napoca, „Cinderella“ στο Umberto Giordano” Theatre of Foggia.
Προσκαλείται συνεχώς ως μαέστρος μπαλέτου στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου, όπου σκηνοθέτησε τις μεγάλες παραγωγές „Καρυοθραύστη“ και „The Sleeping Beauty“ του Τσαϊκόφσκι. Διετέλεσε επίσης διευθυντής ορχήστρας για την ιταλική τηλεόραση και το Βατικανό: Συμφωνική Μπετόβεν IX, Verdi Requiem, Rossini Stabel Mater και Petite Messe Solennelle στις σημαντικότερες παπικές βασιλικές της Ρώμης, σε συναυλίες αφιερωμένες στην Αγιότητά του Πάπα Βενέδικτο XVI και του Πάπα Φραγκίσκο και στον Τελικό του Διεθνούς Ιερού Διαγωνισμού Μουσικής.
Το 2014 του απονεμήθηκε το βραβείο „Young Italy“ στο CNEL για τα πλεονεκτήματά του στη μουσική και στην “ Ακαδημία Tiberina“ (μετά τον Ottorino Respighi, τον Franz Liszt, τον Gioachino Rossini και τον Vincenzo Bellini) Διεθνές χρυσό βραβείο „Chimera d’Oro“ για την καινοτομία στη μουσική. Το 2013 έλαβε το βραβείο „Abruzzese Music Abroad 2013“ από τα κορυφαία βραβεία του Abruzzo, το βραβείο „Αριστεία ιταλικής μουσικής“ στη Ρώμη και το βραβείο „Zire d’Oro“ ως χαρακτήρα του έτους του Abruzzo για τον πολιτισμό . Το 2012 ορίστηκε „Επίτιμος Πολίτης του Abruzzo“ για τα πλεονεκτήματά του στον τομέα της διάχυσης της μουσικής και του πολιτισμού.
ΣΑΪΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κατάγεται από τις Αιγές Αχαΐας (νυν Δήμο Αιγιάλειας). Διπλωματούχος κόρνου (Ωδείο Αθηνών), πτυχιούχος Ωδικής, Αρμονίας, Ενοργάνωσης & Διεύθυνσης μπάντας, Αντίστιξης και Φυγής (Πρότυπο Ωδείο Αιγίου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κόρνου, δ/νσης μπάντας και ενοργάνωσης. Μουσικός (2000-2008) και Αρχιμουσικός (2008-2013) της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά. Μουσικός στην Εθνική Λυρική Σκηνή (2007-2012). Έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τις Ορχήστρες της ΕΡΤ, την Καμεράτα, των Χρωμάτων, Δήμου Αθηναίων κ.α. Καθηγητής κόρνου στο Αττικό Ωδείο (2008-2012) και στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά (2009-2012). Καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών στο Ελεύθερο Ωδείο Αθήνας (2007-2012) Υπήρξε μέλος του κουϊντέτου ξύλινων πνευστών Cinque Voci και του Εργαστηρίου μουσικής δωματίου του Εθνικού Ωδείου. Εργάζεται στο Δήμο Κέρκυρας (Δ/ντής του Πολιτιστικού Οργανισμού) Είναι καλλιτεχνικός δ/ντής, καθηγητής κόρνου & ανωτέρων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Κέρκυρας, μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος και έκτακτος μουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Θες/νίκης. Είναι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών ΟΤΑ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού-ΟΤΑ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€, 5€ (μειωμένο)
Ώρα
01/11/2017 21:00 9:00 μμ(GMT+00:00)
Τοποθεσία
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης