Προβεβλημένα

Εκτελούμενες εργασίες φυτοπροστασίας σε οδούς της πόλης μας.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλσών Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων στο πλαίσιο της συντήρησης και προστασίας των δενδροστοιχιών της πόλης θα πραγματοποιήσει εργασίες φυτοπροστασίας την Τρίτη 3, την Τετάρτη 4, την Πέμπτη  5 και την Παρασκευή 6 Ιουλίου κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στις οδούς  Τσιμισκή, Αλεξάνδρου Σβώλου, Λεωφόρο Στρατού, Αν. Θράκης, Μ. Ασίας, Επταλόφου, Εφέσου, Ιπποδρομίου. Οι εργασίες θα γίνουν με ψεκαστική αντλία, ώστε να γίνει καλύτερη διαβροχή των δέντρων και χρήση βιολογικών σκευασμάτων. Παρακαλούμε για την προσοχή των πολιτών στην περίπτωση κίνησής τους στις παραπάνω οδούς κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

Το Τμήμα Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων θα είναι στη διάθεση των πολιτών για πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το παραπάνω θέμα.

 

Προβεβλημένα

Προσαρμογή του προγράμματος εξυπηρέτησης των πολιτών, στο Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης λόγω της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Προσαρμογή του  προγράμματος εξυπηρέτησης των πολιτών, στο Δημοτολόγιο και  Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης λόγω της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ 3/Β/5-1-2018) και λόγω της εφαρμογής  του νέου πληροφοριακού συστήματος Μητρώου πολιτών τροποποιείται το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των πολιτών στο Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης ως  εξής:

 • Τμήμα Δημοτολογίου

Από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 έως και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 παύει οποιαδήποτε ενέργεια ενημέρωσης στα Δημοτολόγια και δεν θα διενεργούνται μεταβολές. Παρακαλούνται οι πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να προσέρχονται στην Υπηρεσία Δημοτολογίου μετά την Τρίτη 23 Ιανουαρίου όπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες των υπηρεσιών.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2313317392, 2313317441, 2313317426, 2313317412, 2313317419, 2313317396, 2313317398, 2313317430, 2313317432, 2313317438, 2313317437, 2313317450.

 • Τμήμα Ληξιαρχείου

Από την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018  έως και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 δεν θα λειτουργεί το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα καταχώρησης ληξιαρχικών γεγονότων. Σύμφωνα με την 1/2018 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών το προαναφερθέν διάστημα θα καταχωρούνται χειρόγραφα οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και προτείνεται στους πολίτες, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να προσέρχονται στο ληξιαρχείο μετά την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα Για γεννήσεις: 2313317503, 2313317210, 2313317203, 2313317204, 2313317202, θάνατοι: 2313317485, γάμοι – μεταβολές: 2313317489, 2313317487, 2313317505, 2313317229, αντίγραφα: 2313317413, 2313317420, 2313317495

Χαιρετισμός Δημάρχου Θεσσαλονίκης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Χαιρετισμός του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο Ειδικό Θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης:

Εισαγωγή

Η αναθεώρηση του Συντάγματος σε μια δημοκρατία είναι κορυφαία θεσμική στιγμή της πολιτικής ζωής. Ακόμη και σήμερα, όμως, δεν έχω πειστεί απόλυτα ότι η όλη διαδικασία ξετυλίχτηκε με την αναγκαία σοβαρότητα και ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές.

Παρόλα αυτά, θεωρώ σημαντικό που η ΚΕΔΕ έχει ετοιμάσει μια σοβαρή πρόταση για την αναθεώρηση του συνταγματικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για την αρνητική επιρροή του κομματισμού στη λειτουργία της ΚΕΔΕ. Αυτό δεν με εμποδίζει να δηλώσω την κατά βάση συμφωνία μου με τις θέσεις που προτείνονται. Άλλωστε απηχούν σε σημαντικό βαθμό τις τεκμηριωμένες επεξεργασίες του καθηγητή Σωτηρέλη.

Θα ήθελα, λοπόν, να επισημάνω σύντομα τα βασικά σημεία των σκέψεών μου και κάποιες επιφυλάξεις.

Ι. Το Σύνταγμά μας μιλάει για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Εγώ αυτό το καταλαβαίνω σαν ένα είδος αυτονομίας. Η διασφάλιση της αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης σημαίνει περισσότερη δημοκρατία. Οι δήμοι δεν είναι τοπικά παραρτήματα της κεντρικής διοίκησης. Ο ρόλος των ΟΤΑ προσδιορίζεται, πάνω απ’ όλα, από τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο άρθρο 102 η αναφορά στις αρχές αυτές, όπως διατυπώνονται και στον Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει ως εσωτερικό της νόμο.

Ειδικότερα

ΙΙ. Αποκέντρωση – Μητροπολιτικοί Δήμοι

Είναι αναγκαίος ο σαφής προσδιορισμός του επιτελικού ρόλου του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει σαφής αναφορά στη συνάρθρωση περιφερειακής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Να αναδεικνύονται με σαφή τρόπο ως αυτοτελής φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης οι Μητροπολιτικοί Δήμοι. Η πολύ θετική εμπειρία άλλων χωρών, προηγμένων αυτοδιοικητικά, θα πρέπει να έχει διαλύσει τις όποιες επιφυλάξεις. Στοιχειώδης ρεαλισμός επιβάλλει την καθιέρωση αυτού του φορέα αυτοδιοίκησης στο Σύνταγμα.

ΙΙΙ. Δημοσιονομική αυτοτέλεια

Πάνω απ’ όλα, όμως, οι ΟΤΑ, ως κύτταρα δημοκρατίας, πρέπει να απολαμβάνουν “ευρεία αυτονομία αναφορικά µε τις ευθύνες τους, τους τρόπους και τα μέσα µε τα οποία ασκούνται οι ευθύνες αυτές”, σύμφωνα με τον Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πώς οι δήμοι θα γίνουν μοχλοί ανάπτυξης και δημοκρατίας, όταν ουσιαστικά δεν έχουν τα μέσα αλλά και δεν τους επιτρέπεται να τα αποκτήσουν; Ο νόμος σήμερα απαγορεύει την ανεξάρτητη δημοτική φορολόγηση, που θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μέρος της φορολογίας.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία μάς δείχνει ότι, εάν οι δήμοι ήταν πραγματικά αυτόνομοι και αυτοδιοικούμενοι, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Με πόρους που θα εισέπρατταν και θα διαχειρίζονταν οι ίδιοι. Έτσι, και τα οικονομικά του κράτους αλλά και οι υπηρεσίες των δήμων θα βελτιώνονταν.

Κακά τα ψέματα! Όσο οι Δήμοι δεν έχουν δημοσιονομική αυτονομία, θα παραμένουν απλοί “πελάτες” ενός κεντρικού κράτους-πάτρωνα. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη το άρθρο 102 να δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί με νόμο ένα μέρος τουλάχιστον της δαπάνης των ΟΤΑ από αυτοτελείς φορολογικούς πόρους, που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την εγγύηση της αλληλέγγυας και ισόρροπης κατανομής φορολογικών ή/και χρηματοδοτικών πόρων μεταξύ ΟΤΑ.

ΙV. Κανονιστική αυτονομία

Πώς μπορείς, όμως, να συμμετέχεις στο μερίδιο π.χ. της δημόσιας φορολόγησης των ακινήτων και να μην μπορείς να θέσεις τις δικές σου τοπικές φορολογικές κλίμακες και κριτήρια; Και, βέβαια, με βάση τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κτηματαγοράς αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες.

Οδηγούμαστε, λοιπόν, σε ένα αυτονόητο συμπέρασμα: Δημοσιονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των Δήμων, δεν νοείται χωρίς ρυθμιστική – κανονιστική αυτονομία των Δήμων, στο πλαίσιο του νόμου.

Και αυτό να διασφαλιστεί με την παρέμβαση στο άρθρο 43.

V. Θεωρώ ότι πράγματι είναι ιδιαιτέρως σκόπιμες οι προτεινόμενες από την ΚΕΔΕ τροποποιήσεις για την τόνωση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Με απορία, όμως, διαπιστώνω ότι μεταξύ των προτάσεων αυτών δεν περιλαμβάνεται μια ακόμη, την οποία θεωρώ κρίσιμη και αναγκαία. Πρόκειται για την οφειλόμενη αποκατάσταση της βαριάς αδικίας σε βάρος των μεταναστών που ζουν νόμιμα και μακρόχρονα στη χώρα μας. Γι’ αυτό και θεωρώ επιτακτικά επιβεβλημένη τη ρητή διασφάλιση της συμμετοχής των μεταναστών στην τοπική πολιτική ζωή.

VΙ. Μη κρατικά πανεπιστήμια

Τέλος, είναι γνωστή η διαμάχη, το ίδιο και η θέση μου υπέρ της δυνατότητας δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να υπογραμμίσω ότι με την απόλυτη απαγόρευση μη κρατικών πανεπιστημίων στο άρθρο 16, χάνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα και ιδίως για τα περιφερειακά αστικά κέντρα της. Η πόλη μου, λόγου χάρη, η Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε κάλλιστα να αναδειχθεί σε μητρόπολη της πανεπιστημιακής παιδείας της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Συμφωνώ ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κρατικό και σίγουρα δεν αποτελεί αγαθό που μπορεί να παρέχεται μόνο από κρατικά ιδρύματα. Η εμπειρία πολλών χωρών έχει δείξει πώς η κοινή ωφέλεια μπορεί να συνδυάζεται με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Άλλωστε με την τροποποίηση του άρθρου 16 δεν νομίζω ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος εννοεί να μετατρέψουμε την πανεπιστημιακή παιδεία σε ξέφραγο αμπέλι για τα ιδιωτικά συμφέροντα ή σε μπακάλικο της κακιάς ώρας. Μια τέτοια τροποποίηση θα έπρεπε να μεριμνά για ένα σοβαρό νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ανακοίνωση Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας σχετικά με το πρόγραμμα σχολικής στέγης

Με αφορμή τη σύσκεψη εργασίας με θέμα το πρόγραμμα σχολικής στέγης, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2019 στο ΥΜΑΘ, παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών (Τμ. Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου και του Διευθύνοντα  Συμβούλου της ΚΤΥΠ Ιωάννη Χαρωνίτη, του  Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά και υπηρεσιακών παραγόντων των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Ετέθησαν όλα τα βασικά ζητήματα για την απόκτηση σχολικής στέγης και κυρίως τα θέματα των προγραμματικών συμβάσεων. Η Διοίκηση του Δήμου και οι παριστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες υπενθύμισαν τις προτάσεις σχετικά με:

 • Την έγκριση ενός προγράμματος για ΣΔΙΤ με στόχο την απόκτηση νέων σχολείων, με βάση την από 30-11-2018 Επιστολή Δημάρχου προς τον Υπουργό Υποδομών
 • Την επίσπευση έκδοσης ΚΥΑ σχετικά με την απευθείας ΔΩΡΕΑΝ απόδοση δημοσίων ανταλλαξίμων κτημάτων για σχολική στέγη.

Παράλληλα:

 • Επιβεβαιώθηκε η συνεργασία για επίλυση κρίσιμων θεμάτων για απόκτηση γης και απαλλοτρίωση οικοπέδων για ανέγερση σχολείων. Συγκεκριμένα:
 • Για την ανέγερση των 33ου-103ου νηπιαγωγείων, στις οδούς Μπότσαρη-Λυκαονίας-Νίκαιας, δεσμεύτηκε πίστωση ποσού 830.850,00€ στον προϋπολογισμό του έργου με ενάριθμο.
 • Για την ανέγερση του 92ου νηπιαγωγείου, στις οδούς Φιλοθέης-Βάρναλη-Ισιδώρου, δεσμεύτηκε πίστωση ποσού 534.000,00 στον προϋπολογισμό του έργου με ενάριθμο.
 • Για το 113ο νηπιαγωγείο στις οδούς Πυλαίας-Αμφιπόλεως-Επιδαύρου, για το οποίο απαιτείται ποσό περίπου 1.500,00€, θα αποσταλούν  άμεσα στην ΚΤΥΠ τα απαραίτητα στοιχεία και διαγράμματα για την προώθηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών εκτάσεων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης του σχολείου
 • Για το 85ο δημοτικό σχολείο στις οδούς Ελύτη-Τ. Ισαάκ-  Γ. Τζιτζικώστα (2.550 τ.μ) για το οποίο έχει καταγγελθεί η προγραμματική σύμβαση και απαιτείται ποσό περίπου 1.200,00€, θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση της πίστωσης.
 • Για το 8ο λύκειο στην οδό Βικοπούλου, όπου με την αριθμ. 128/11-4-2017 απόφαση του το Δ.Σ της ΚΤΥΠ έχει προβεί στην καταγγελία της 42/2004 προγραμματικής σύμβασης συμφωνήθηκε να συνδράμει η ΚΤΥΠ, ώστε να εξευρεθεί η αναγκαία πίστωση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου.

Για το θέμα αυτό υπενθυμίζεται πως το οικόπεδο ιδιοκτησίας Ι.Μ. Σωτήρος Χριστού των Αδελφών του Ελέους Αγ. Βικεντίου του Παύλου, Καθολικής Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας για τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Εκκρεμεί η λήψη απόφασης για τον αποχαρακτηρισμό στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος με επιστολή του στις 25/11/2016 ζήτησε από την Κυβέρνηση την εξασφάλιση της αναγκαίας πίστωσης, ώστε να μην αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο. Στις 13/11/2018 με επιστολή του Αντιδημάρχου στους αρμόδιους Υπουργούς, για την επανεπιβολή ρυμοτομίας με στόχο τη διάσωση θεσμοθετημένου χώρου σχολείου στην οδό Βικοπούλου, αλλά και την εκ νέου Επιστολή του στις 23/1/2019, ζητείται η άμεση παρέμβασή τους για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ανοικτoύ Πανεπιστημίου Δήμου Θεσσαλονίκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ανοικτoύ Πανεπιστημίου Δήμου Θεσσαλονίκης
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 23-1-2019 η διάλεξη του Κύκλου : «Οι αρχαίοι Έλληνες και εμείς: Φιλοσοφικές και άλλες εικόνες της αρχαιότητας» με ομιλητή τον κ. Ζήση Σαρίκα ακυρώνεται, λόγω προσωπικού κολλήματος του καθηγητή.
Ο κύκλος «Οι αρχαίοι Έλληνες και εμείς: Φιλοσοφικές και άλλες εικόνες της αρχαιότητας» ολοκληρώθηκε.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι όσοι συμμετέχοντες δεν παρέλαβαν τις βεβαιώσεις τους, μπορούν να τις παραλάβουν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 από το Κέντρο Ιστορίας ώρα 18.00, διαφορετικά μπορούν να τις παραλάβουν από το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης οδός Κλεάνθους 72 (περιοχή Τούμπα, δίπλα από την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας) καθημερινά από 8.30 έως 14.00 ώρα
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας και ευελπιστούμε να συμμετέχετε στο νέο κύκλο μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Εκ της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού
Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης.

«La vie en rose»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«La vie en rose»

Μουσικό αφιέρωμα στην Edith Piaf

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ¨Άσυλο του Παιδιού¨

 

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019/ ώρα 21:00 / Βασιλικό Θέατρο

Ο μύθος της Edith Piaf θα ¨ζωντανέψει¨ την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στο Βασιλικό Θέατρο. Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα στο πιο μελωδικό ‘’σπουργίτι’’. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ‘’Άσυλο του Παιδιού’’, το οποίο συμπλήρωσε 100 χρόνια πολύ σημαντικής προσφοράς στην πόλη.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου θα συναντήσει επί σκηνής την εξαιρετική Βασιλική Ρούσση, η οποία ενσαρκώνει εδώ και χρόνια τον ρόλο της θρυλικής τραγουδίστριας σε παραγωγές θεάτρων των γερμανόφωνων χωρών. Στην συναυλία – παράσταση πλημμυρισμένη από τα αθάνατα τραγούδια: ‘’La vie en rose’’, ‘’Non, je ne regrette rien’’, ‘’Padam-padam’’ κ. ά., θα γίνει αναδρομή στην ζωή της Edith Piaf. Η ζωή και τα τραγούδια της έμοιαζαν λες δεμένα μεταξύ τους με μια άρρηκτη κλωστή. ‘’Κάθε φορά που τραγουδούσε, νόμιζες, ότι πρόσφερε την ψυχή της’’, είχε πει κάποτε γι’ αυτήν ο ποιητής και αγαπημένος της φίλος Jean Cocteau. Και όπως έλεγε και η ίδια: ‘’Αν είχα πιο ήσυχη, τακτοποιημένη και ήρεμη ζωή δεν θα είχα δώσει στο κοινό μου αυτά που του δίνω τώρα’’.

 

Βιογραφικά συντελεστών

 

Βασιλική Ρούσση

Η Βασιλική Ρούσση σπούδασε χορό, τραγούδι και υποκριτική στη Σχολή του Θεάτρου an der Wien, όπου ξεκίνησε την καριέρα της στο μιούζικαλ Γάτες. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός στο Θέατρο της Βασιλείας στην Ελβετία, όπου υποδύθηκε μεταξύ άλλων τους ρόλους της Ανζελίκ Ο κατά φαντασίαν ασθενής, του Ήρωα Πολύ κακό για το τίποτα, της Άμπιγκεϊλ The Crucible και της Ιρίνα Οι Τρεις αδελφές. Στον τομέα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης συνεργάστηκε με τον Αυστριακό σκηνοθέτη Xaver Schwarzenberger και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Στον τομέα της μουσικής η Βασιλική Ρούσση ερμήνευσε σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία πολλούς και μεγάλους γυναικείους ρόλους όπως της Anita West Side Story, της Σάλι Μπόουλς Cabaret, της Λούσι Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, της Charity Sweet Charity κ. ά. Από το 2012 ενσαρκώνει τον ρόλο της Edith Piaf σε ένα έργο του P. Holzwarth στο Θέατρο του Λίμπεκ και στο ομώνυμο θεατρικό έργο της P. Gems στην Στουτγκάρδη, όπου και της απονεμήθηκε το βραβείο ηθοποιίας /κοινού 2016. Το καλοκαίρι του 2017 έπαιξε στο φεστιβάλ Schlossfestspielen Biedenkopf τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ Die Hatzfeldt. Στη Χαϊδελβέργη ερμήνευσε το καλοκαίρι του 2018 τον ρόλο της Zeitel από τον Βιολιστή στη Στέγη. Το 2019 θα τραγουδήσει έργα Κουρτ Βάιλ με την Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης και το καλοκαίρι του 2019 μεταξύ πολλών εμφανίσεων θα τραγουδήσει σε συναυλίες με τραγούδια της Ε. Πιάφ και του Ζ. Μπελ συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα της Gera.

 

 

Λίζα Ξανθοπούλου

Η Λίζα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων, όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, D. Kitajenko, K. Masur κ.ά. Το 2002 εντάχθηκε στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο). Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας αποσπώντας βραβεία όπως στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002, στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997 και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. Τον Απρίλιο του 2018 της ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Έχει διευθύνει πολλές παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

 

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

Λοιποί Συντελεστές

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αθανάσιος Κολαλάς

Graphic Design – Αφίσα: Αλεξία Βαλταδώρου

Παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Δημόσιες Σχέσεις/ Επικοινωνία: Έφη Τσαμπάζη

 

Πληροφορίες:

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα Έναρξης: 21:00

Βασιλικό Θέατρο: Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (πλατεία/ θεωρείο), 8€ (εξώστης), 5€ (άνεργοι/ φοιτητές).

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

 

2η Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Η 2η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στις 15.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος).

Η συνεδρίαση τελείται σύμφωνα με το άρθρο 64 παρ. 7 του Ν. 3852/2010, με θέμα: «Παραίτηση Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, αποδοχή της και εκλογή νέου Προέδρου».

Ανακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της Ε.Μ.Υ., που ισχύει από αύριο Τετάρτη 23.1.2019 έως και την Παρασκευή 25.1.2019, εφιστούμε την προσοχή των πολιτών για τα ακόλουθα:

 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο, τη ραγδαία βροχόπτωση ή χαλαζόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
 • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ και ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 • Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
 • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
 • Αν μετακινείστε πεζή,φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
 • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες εάν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.
 • Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,συνθήκες παγετού).
 • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πατήστε εδώ για το Έκτακτο Δελτίο Καιρού

Εκ νέου Δημόσια Διαβούλευση των Τεχνικών Προδιαγραφών και του Ενδεικτικού Προϋπολογισμού για την ασφάλιση οχημάτων, μηχανημάτων έργου, ακινήτων, μέρους του εξοπλισμού και έργων τέχνης για είκοσι τέσσερις μήνες, με έναρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου τον Αύγουστο του 2019, π.δ. 914.913,38 €

Εκ νέου Δημόσια Διαβούλευση των Τεχνικών Προδιαγραφών και του Ενδεικτικού Προϋπολογισμού για την ασφάλιση οχημάτων, μηχανημάτων έργου, ακινήτων, μέρους του εξοπλισμού και έργων τέχνης για είκοσι τέσσερις μήνες, με έναρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου τον Αύγουστο του 2019, π.δ. 914.913,38 €

Τα σχόλια για τη διαβούλευση μπορούν να υποβληθούν για το σύνολο της διαβούλευσης άμεσα και αυτόματα, μέσω της πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ με την επιλογή «Καταχώρηση σχολίου» και εισαγωγή κειμένου με πληκτρολόγηση ή με αντιγραφή για κάθε παράγραφο ή άρθρο ή για το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών.

Με την επιλογή αυτή και γενικότερα στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του ΕΣΗΔΗΣ δεν γίνεται επισύναψη αρχείων.

Αρχεία μπορούν να αποσταλούν στο e-mail: diavoulefsi@eprocurement.gov.gr , μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στοιχείων που δεν μπορούν να ενσωματωθούν ως κείμενο στην «Καταχώρηση σχολίου» και είναι σημαντικά για τη διαβούλευση (π.χ. χάρτες, φωτογραφίες κ.λπ.).

Κάθε αποστολή στο e-mail: diavoulefsi@eprocurement.gov.gr  θα αξιολογείται.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η καταχώρηση των σχολίων μπορεί να γίνει με εισαγωγή κειμένου στο πεδίο «Καταχώρηση σχολίου», τότε δε θα γίνεται ανάρτηση των εν λόγω σχολίων από τον διαχειριστή των διαβουλεύσεων, αλλά θα ενημερώνεται ο αποστολέας για τη χρησιμοποίηση της επιλογής αυτής, εφόσον επιθυμεί την ανάρτηση των σχολίων του.

Σε κάθε περίπτωση τα σχόλια που έρχονται στο e-mail: diavoulefsi@eprocurement.gov.gr, αποστέλλονται στην αναθέτουσα αρχή που επιθυμεί τη διαβούλευση.

Μετά το πέρας της προθεσμίας για τη διενέργεια της Δημόσιας Διαβούλευσης, θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr), με τα στοιχεία των οικονομικών φορέων που συμμετείχαν στη διαδικασία και θα αναρτώνται οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν.

Επισημαίνεται ότι τα καταχωρημένα σχόλια των οικονομικών φορέων, αναρτώνται αυτούσια στην ηλεκτρονική φόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, ως σχόλια της ανακοίνωσης διενέργειας της Δημόσιας Διαβούλευσης.

Παρακαλείσθε για την ανταπόκριση και συμμετοχή σας στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης.

Για να κατεβάσετε την Τεχνική Μελέτη, κάντε κλικ ε δ ώ

INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020

Ημερίδες ενημέρωσης που διοργανώνονται στο πλαίσιο δημοσίευσης της 5ης Πρόσκλησης «Σχέδιο Επιχορήγησης για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΜμΕ για ανάπτυξη και επέκταση  πέρα από τις τοπικές αγορές» του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020.

Η πρώτη Ημερίδα έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει.

Δείτε τα δελτία τύπου, με τους ενεργούς συνδέσμους, στα ελληνικά: PRESS RELEASE_5th CALL_CP INTERREG VA GR-BG_EL και στα αγγλικά: PRESS RELEASE_5th CALL_CP INTERREG VA GR-BG_EN

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση και τις Ημερίδες μπορείτε να βρείτε στο Δελτίο Τύπου και την ιστοσελίδα του Προγράμματος  http://www.greece-bulgaria.eu

Brexit: “Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα ταξιδεύουν στο ΗΒ”

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019, ακριβώς δύο χρόνια αφότου κοινοποίησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει.
Εάν η συμφωνία αποχώρησης κυρωθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2019, τα περισσότερα νομικά αποτελέσματα του Brexit θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή μετά από μεταβατική περίοδο διάρκειας
21 μηνών, οι όροι της οποίας προβλέπονται στο σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης.
Ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και το δίκαιο της ΕΕ θα παύσει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να εφαρμόζεται σ’ αυτό στις 30 Μαρτίου 2019.
Όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ27 μετά το Brexit, καθώς και όσες επιχειρήσεις παρέχουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει.

Περισσότερες πληροφορίες: 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΗΒ

Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης – Ανακοίνωση διενέργειας κλήρωσης Μη.Μ.Ε.Δ

Έργο: «Επισκευή συντήρηση αναβάθμιση εγκαταστάσεων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης Δημοτικών κτιρίων ΔΘ έτους 2018»

Η Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων:

 1. Της παρ. 10 του άρθρου 221 του Ν.4412/2016
 2. Της ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466/04-12-2017 (ΦΕΚ 4841/29/12/2017 τ. Β’) απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

θα προβεί στην διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής κληρώσεων του Μητρώου μελών επιτροπών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (Μη.Μ.Ε.Δ.), για την επιλογή τεχνικών υπαλλήλων ως μέλη επιτροπής διαγωνισμού έργου (τακτικά και αναπληρωματικά) της παρ. 8α του άρθρου 221 του Ν.4412/2016.

Η ηλεκτρονική κλήρωση αφορά στην επιλογή τεχνικών υπαλλήλων, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εγγεγραμμένων στο Μη.Μ.Ε.Δ., με εμπειρία, τεχνική εξειδίκευση και ειδικότητες που προσιδιάζουν στις υπό ανάθεση κατηγορίες εργασιών, ως τακτικών και αναπληρωματικών μελών για την συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου: «Επισκευή συντήρηση αναβάθμιση εγκαταστάσεων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης Δημοτικών κτιρίων ΔΘ έτους 2018», προϋπολογισμού δαπάνης 810.000,00 € συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ 24% (καθαρή αξία 653.225,81 €, ΦΠΑ 24% 156.774,19 €).

Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).

Η επιτροπή διενέργειας κληρώσεων του άρθρου 5 παρ. 5.4.1 της υπ. αριθμ. ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466/04-12-2017 Απόφασης, η οποία ορίστηκε για την διενέργεια των ηλεκτρονικών κληρώσεων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Μη.Μ.Ε.Δ. για το έτος 2019, με την υπ. αριθ. 19/14.01.2019 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από τους παρακάτω υπαλλήλους:

Τακτικά μέλη

Επώνυμο Όνομα Πατρώνυμο Βαθμός/ΚΑ Ιδιότητα
Βασιλόπουλος Αναστάσιος Κωνσταντίνος Α / 6082 Πρόεδρος
Σταυροπούλου Γεωργία Βασίλειος Β / 8928 Γραμματέας

Αναπληρωματικά μέλη

Επώνυμο Όνομα Πατρώνυμο Βαθμός/ΚΑ Ιδιότητα
Αλμπάνης Νικόλαος Σωτήριος Α / 8669 Πρόεδρος
Στογιαννίδου Κυριακή Δημήτριος Α / 6057 Γραμματέας

Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24.01.2019 και ώρα 10:30, μέσω της ιστοσελίδας https://mimed.ggde.gr.

Η παρούσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα δημοσιευθεί στις ιστοσελίδες:
1. Του Δήμου Θεσσαλονίκης https://thessaloniki.gr και
2. Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://www.ggde.gr/

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη
Δ/νσης Κατασκευών και Συντηρήσεων

Μαρία Ιορδανίδου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
με Α΄βαθμό