16 C
Thessaloniki

SYMPHONIC JAZZ GYPSY SWING

Πα13Σεπ9:00 μμSYMPHONIC JAZZ GYPSY SWING9:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

H  Συμφωνική  Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης                      με τους Gadjo Dilo

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00                      Αύλειος χώρος Μονής Λαζαριστών

Είσοδος ελεύθερη

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μία συναυλία με έναν πρωτότυπο συγκερασμό συμφωνικής γραφής με μουσική jazz gypsy swing. Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συναντιέται με το 6μελές μουσικό συγκρότημα των Gadjo Dillo υπό την μουσική διεύθυνση του Θεσσαλονικιού αρχιμουσικού Συμεών Ιωαννίδη. Για πρώτη φορά ενορχηστρώνονται παρτιτούρες από τον Σέργιο Χρυσοβιτσάνο και τον Αναστάσιο Κατσάρη πάνω στις έξυπνες και δεξιοτεχνικές διασκευές των τραγουδιών των Gadjo Dillo για την σύσταση της Manouche (τσιγγάνικης jazz) μουσικής στο κοινό. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο, ενώ αντί εισιτηρίου και προαιρετικά θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής για την Αρωγή Θεσσαλονίκης – Ομάδα Εθελοντών Πολιτών.

Gadjo Dilo
Σωτήρης Πομόνης: κιθάρα
Κώστας Μητρόπουλος: κιθάρα
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης: ακορντεόν
Ηλιάνα Τσαπατσάρη: τραγούδι
Γιώργος Ρούλος: κοντραμπάσο

Ενορχηστρώσεις: Αναστάσιος Κατσάρης, Σέργιος Χρυσοβιτσάνος

Μουσική διεύθυνση: Συμεών Ιωαννίδης

Gadjo Dilo

Πριν από 10 χρόνια, έξι φίλοι με κοινή αγάπη για την Gypsy Jazz μουσική συναντήθηκαν. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι Gadjo Dilo,  Δέκα χρόνια αργότερα, μετά από δύο studio album με ξεχωριστές διασκευές σημειώνουν αναρίθμητες εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και σημαντικές συνεργασίες.   Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του ’50 και ’60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το “Manouche De Grec”. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το “ελληνικό” στοιχείο, αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazzstandards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου.

Συμεών Ιωαννίδης

Ο Συμεών Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη γενέτειρά του σπούδασε πιάνο, βιολί και μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια των μετέπειτα σπουδών του στο πιάνο (Ανώτατη Ακαδημία της Φρανκφούρτης) συνεργάστηκε στην Όπερα της Φρανφούρτης με τους S. Cambreling, C. Marthaler  και A. Viebrock και γνώρισε το Γ. Ξενάκη. Αυτή η γνωριμία ήταν καθοριστική για την απόφασή του, να αφοσιωθεί στη μουσική. Αργότερα σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας με τον G. Kahlert στην Ανώτατη Ακαδημία “Franz Liszt” στη Βαιμάρη και με τον H.-D. Baum και τον J. P. Weigle στην Ανώτατη Ακαδημία “Hanns Eisler” του Βερολίνου. Ο Συμεών Ιωαννίδης έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει εμφανισθεί στη Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σκωτία, Ισπανία, Τουρκία, Ρωσία και Κορέα με ορχήστρες όπως η Konzerthausorchester Berlin, Berliner Symphoniker, Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, Neubrandenburger Philharmonie, Würtemmbergische Philharmonie, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Hamburger Symphoniker, Antalya State Symphony Orchestra, Krasnojarsk Philharmonic Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης κ. ά. Έχει διδάξει σε σεμινάρια, ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής σε φεστιβάλ και σε διαγωνισμούς. Έχει διευθύνει όπερες και συμφωνική μουσική σε διάφορες χώρες και έχει ηχογραφήσει, ως μαέστρος, πιανίστας και παραγωγός, ενώ δικές του συνθέσεις έχουν επανειλημμένα παρουσιαστεί με επιτυχία. Η συνεργασία του με την Komische Oper Berlin, τη Staatsoper unter den Linden και τελευταία χρόνια με το Πανεπιστήμιο των Τεχνών (UdK) του Βερολίνου συμπληρώνουν το προφίλ του πολύπλευρου καλλιτέχνη.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Ώρα

(Παρασκευή) 9:00 μμ(GMT+00:00)