22.3 C
Thessaloniki

Selfie Automaton του Στάθη Μαρκόπουλου και της καλλιτεχνικής ομάδας Asociația Plus Minus dd Cluj

Σα16Φεβ7:00 μμΣα9:00 μμSelfie Automaton του Στάθη Μαρκόπουλου και της καλλιτεχνικής ομάδας Asociația Plus Minus dd Cluj7:00 μμ - 9:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τo Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, στο Αλατζά Ιμαρέτ, τη διαδραστική εγκατάσταση Selfie Automaton.

Η Selfie Automaton εκπροσώπησε τη Ρουμανία στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016. Δημιουργοί της ο Στάθης Μαρκόπουλος, εικαστικός και κουκλοπαίκτης, και η καλλιτεχνική ομάδα Asociația Plus Minus dd Cluj. Η διαδραστική εικαστική εγκατάσταση αποτελείται από αυτόματα, μηχανικές ξυλόγλυπτες κούκλες, οι οποίες συνδιαλέγονται με τον θεατή και το χώρο.

Οι κούκλες – που αποτελούν ίσως την αρχαιότερη συλλογική selfie φωτογραφία της ανθρωπότητας – αλλά και το περιβάλλον τους, όπως διαμορφώνεται στην κάθε παρουσίαση του project, μετατρέπουν τον επισκέπτη σε πρόσωπο που δρα μέσα στο έργο  και μαζί του, θεατή και ηθοποιό, και τον καλούν να παίξει, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο και στην κοινωνία.

Η εγκατάσταση είναι περισσότερο εικαστική και θεατρική παρά εμφανώς αρχιτεκτονική,  στοιχείο που την έκανε να ξεχωρίσει από τα άλλα έργα της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, όπου και έλαβε εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις.

Η Selfie Automaton έχει φιλοξενηθεί στο Μουσείο αυτομάτων μουσικών οργάνων Speelklok στην Ουτρέχτη, Ολλανδία, στο Κρατικό Κουκλοθέατρο του Ιασίου στη Ρουμανία και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MNAC) στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία.

Ο Στάθης Μαρκόπουλος σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Το 1992 δημιουργεί το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια με το οποίο παρουσιάζει παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα  το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας.

Η Asociația Plus Minus dd Cluj ιδρύθηκε το 2009 από ομάδα αρχιτεκτόνων με κύριο αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων βιώσιμου αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ανάπλασης και ανάπτυξης κυρίως των ρουμανικών πόλεων. Σε συνεργασία με επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων, επιστήμονες των υπολογιστών, φωτογράφους, κοινωνιολόγους κ.α.,  οργανώνουν εργαστήρια, συζητήσεις, διαγωνισμούς , εκθέσεις και εκδόσεις κ.λπ.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Ρουμανίας, της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Ρουμανίας και του Thesspuppet festival.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2019

Αλατζά Ιμαρέτ
Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587 και 2313 318538
E-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 11.00 έως 18.00

Ώρα

(Σάββατο) 7:00 μμ - 9:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Αλατζά Ιμαρέτ