18.3 C
Thessaloniki

ΜΙΑ ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ !!!!

Τε22Νοε8:30 μμΜΙΑ ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ !!!!8:30 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔιεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού - Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

 

Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο του  L.v.Beethoven η «Φαντασία»  για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα – η οποία αποκαλείται και «μικρή Ενάτη» -περιλαμβάνεται στη λαμπερή βραδιά κλασσικής μουσικής που διοργανώνει η Δ/νση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης,  τη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με ελεύθερη είσοδο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 Α’ Μέρος
Maurizio Colonna:  Offertorium(omaggio a J. Rodrigo) για κιθάρα και ορχήστρα(Α’ Πανελλήνια εκτέλεση)
Κιθάρα: Μίλτος Χατζηκάλφας
F.Mendelssohn:
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Μι ελάσσαονα έργο 64
Βιολί: Sania Cheong

Β’Μέρος
Edward Elgar:Σερενάτα για ορχήστρα εγχόρδων σε Μι ελάσσονα έργο 20
L.v Beethoven: Φαντασία για Πιάνο, Χορωδία και Ορχήστρα σε Ντο Ελάσσονα έργο 80*
Πιάνο: Μαρία Τσιγάρα.
Τη  Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Συμμετέχουν: Μικτή Χορωδία Ωδείου Άνω Πόλης 
Χορωδία Μουσικού Σχολείου Σερρών
Διδασκαλία χορωδιών: Θάνος Μαρκατόπουλος
Σολίστ με την σειρά εμφάνισης: 

Μίλτος Χατζηκάλφας – Κιθάρα
Sania Cheong – Βιολί
Τσιγάρα Μαρία – Πιάνο

Σολίστ  χορωδίας :
Σοπράνο: Μιρέλλα Λύκα, Βασιλική Μπαξεβανίδου,
Άλτο: Θεοδοσία Δημητρακίδου
Τενόρο: Δημόκριτος Τσάνταλος, Αθανάσιος Μπελαντώνας
Μπάσο: Θεοχάρης Πουρσανίδης

Βασιλική Μπαξεβανίδου
Μιρέλλα Λύκα
Θεοδοσία Δημητρακίδου
Αθανάσιος Μπελαντώνας
Θεοχάρης Πουρσανίδης
Δημόκριτος Τσάνταλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972, όπου σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση. Ακολούθησαν σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας & σύνθεσης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μουσικής του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία, με τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Iosif Conta, του οποίου διετέλεσε πρώτος βοηθός.
Αποφοίτησε από το αντίστοιχο μεταπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου, των καθηγητών  H. Andreescu (διεύθυνση ορχήστρας) & N. Brancusi (σύνθεση). Έχει γίνει δεκτός στο διδακτορικό τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου με καθηγητή τον N. Brindus με θέμα την Σύγχρονη Ελληνική Μουσική.
Έχει συνεργαστεί με μερικές από τις πιο μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες της Ελλάδας και της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα πολύ πλούσιο ρεπερτόριο και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Έχει περιοδεύσει σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ισπανία και Βέλγιο. Μαζί του συνέπραξαν κορυφαίοι σολίστες (Ruha, Cazacu, Matousek, Licaret, Balzani, Petrescu, Forniaciarri, Ευνουχίδου, Α. Γαρουφαλής, Ν. Αστρινίδης, Χρ. Γαλιλαίας, Μ. Αστεριάδου, Γ. Λαζαρίδης,  Kyunghye La, κα).
Στην Ελλάδα έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το διεθνές φεστιβάλ «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».
Στο εξωτερικό έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες και λυρικά θέατρα της Ρουμανίας: τη διάσημη Ορχήστρα  “George Enescu” του Βουκουρεστίου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Ορχήστρα δωματίου της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Εθνική Όπερα της Ρουμανίας, τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες των πόλεων Graiova, Arad, Timisoara, Ploiesti, Cluj, Brasov, Constanta, Bacau, Iasi. Επίσης με  την Εθνική συμφωνική ορχήστρα του Chisinau  της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και τις συμφωνικές ορχήστρες των πόλεων Vidin & Pazardik της Βουλγαρίας και Χάρκοβο της Ουκρανίας.  Από το 1997 είναι επίτιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Ορχήστρας Bacau της Ρουμανίας, και του Φεστιβάλ της Catania και του “Atelier Internationale di Musica & Arte” στη Σικελία της Ιταλίας. Την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2004 διετέλεσε μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Ορχήστρας δωματίου Antonio Vivaldi και της Orchestra Sinfonica di Grossetto & Lecco στην Ιταλία. Από το 2005 διευθύνει την  πολλά υποσχόμενη Balkan Symphony Orchestra με την οποία ηχογραφεί και περιοδεύει κάθε χρόνο στο Διεθνές φεστιβάλ του “Lago di Como” στην Ιταλία.
Από το 2010 συνεργάζεται μόνιμα με το περίφημο Smetana Hall της Πράγας και τις σημαντικότερες Τσέχικες ορχήστρες. Αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας του είναι οι εμφανίσεις του, το Φεβρουάριο του 2011 στη διάσημη Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Musikverein Goldener Saal) της Βιέννης  με την “Bohuslav Martinu” Philharmonic Orchestra του Zlin, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία 2012 στην Πράγα  στην περίφημη αίθουσα  Dvorak Hall – Rudolfinum με την North Czech Philharmonic Orchestra και τον Φεβρουάριο του 2015 μοναδική αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (Berliner Philharmoniker’s hall) με την ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Επίσης τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς άρχισε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρας της Daejeon της Νότιας Κορέας.
Στις μελλοντικές του εμφανίσεις περιλαμβάνονται άλλα μεγάλα διεθνή μουσικά κέντρα όπως το Μόναχο, Παρίσι, Μιλάνο, Σεούλ, Κάιρο, Αγ. Πετρούπολη ενώ από το Μάιο του 2014 κατέχει τη θέση του μόνιμου προσκεκλημένου μαέστρου της Orchestra Sinfonica di Roma, της Orchestra Sinfonica di San Remo & της Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo στην Ιταλία.
Συμμετέχει ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Γερμανία.
Έχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία σε διάφορα Ωδεία της Θεσσαλονίκης ως καθηγητής και διευθυντής.  Ίδρυσε και διευθύνει από 2006 το Ωδείο «Άνω Πόλης» – Θεσ/νίκης.

 

ΜΙΛΤΟΣ ΧΑΤΖΗΚΑΛΦΑΣ

Ο Μίλτος Χατζηκάλφας γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου  σπούδασε κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά.
Παρακολούθησε μαθήματα master class με τους L.Brouwer, C. Cotsiolis, C. Domeniconi, Z.Dukic, C.Trepat, D. Russell.
Έχει δώσει ρεσιτάλ  σε πολλές πόλεις  της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, προσκεκλημένος σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στο Βελιγράδι στη Σερβία, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κιθάρας παγκοσμίως και το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Ουγγαρία όπου και εμφανίστηκε για την Fured T.V. Επίσης Συμμετείχε στην  “Εβδομάδας Ελληνορουμανικής Φιλίας” εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην πόλη Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά σχήματα Μουσικής Δωματίου.
Η κοινωνική του ευαισθησία  τον έχει οδηγήσει στο να συμμετέχει σε συναυλίες και σε ατομικά ρεσιτάλ με φιλανθρωπικό σκοπό.  Τον Δεκέμβριο του 2012  συμμετείχε στην φιλανθρωπική εκδήλωση υπό την αιγίδα του   Κρατικού Θεάτρου   Βορείου Ελλάδος και του συλλόγου φίλοι κοινωνικής παιδιατρικής και ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά”  καθώς και με Ι. Μητροπόλεις του Νομού Θεσ/νίκης.
Στα πλαίσια του εορτασμού για τα 10 χρόνια λειτουργίας  του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, στο οποίο και διδάσκει από την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 2015 έδωσε ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ιούλιο του 2016 συμμετείχε με ατομικό ρεσιτάλ  στο Διεθνές Φεστιβάλ “Armonie della Magna Graecia” στην Ιταλία.
Πολλοί μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς κιθάρας. Είναι μέλος στην E.G.T.A. HELLAS (European Guitar Teachers Association).

SANIA CHEONG

Άρχισε μαθήματα βιολιού στην ηλικία των έξι ετών και από τότε κέρδισε  πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς,στην πατρίδα της  και στο εξωτερικό. Συνέπραξε ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Seoul Philharmonic Orchestra, Korean American Youth Orchestra, State Symphony Orchestra of St.Petersburg, North Czech Philharmonic Orchestra,  Budapest Symphony Orchestra MAV, Pskov Philharmonic Orchestra Russia, Kharkov Philharmonic Orchestra, Rome Symphony Orchestra, Nurnberg  Symphony Orchestra, σε διάσημες αίθουσες συναυλιών όπως το  Rudolfinum  στην  Πράγα, Hercules hall στο Μόναχο, Philharmonie στο Βερολίνο και  Goldensaal  Musikverein στη Βιέννη.
Το Φεβρουάριο του 2010 η Sania Cheong έπαιξε το Τριπλό Κοντσέρτο του Beethoven μαζί  με τον  διεθνούς φήμης τσελίστα Mischa Maisky ως προσκεκλημένη της Nuernberg Symphony Orchestra. Επίσης  το Ιούλιο του 2011 ηχογράφησε το ίδιο κοντσέρτο με τον Mischa Maisky και την κόρη του Lily Maisky, με την Prague Radio Symphony Orchestra καθώς και το διπλό κοντσέρτο του Brahms. Aυτό το κοντσέρτο βιντεοσκοπήθηκε ζωντανά από την Κρατική Τηλεόραση της Τσεχίας. Το Μάιο του 2014 εμφανίστηκε στο Novomatic  Forum στη Βιέννη μαζί με το “Kalisto Ensemble” , τα μέλη του οποίου προέρχονται από τη Φιλαρμονική της Βιέννης.
Η  Sania Cheong  αυτή την εποχή ζει μόνιμα στη Βιέννη, όπου τελειώνει το master της στο University of Music and Performing Arts. Από εκεί ταξιδεύει εκτεταμένα για να δίνει παραστάσεις σε Ευρώπη και Κορέα.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Η Μαρία Τσιγάρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών. Σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αργότερα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη  της καθηγήτριας Ζωής Σαμσαρέλου αποφοιτώντας  το 2002 με  δίπλωμα πιάνου και βαθμό «άριστα».
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ερμηνευτικής του πιάνου με τους Ν. Τασόπουλο, Γ. Χατζηνίκο, Λ. Βασιλειάδη, G. Madge ,σεμινάρια μουσικής δωματίου με τους I. Dragneva, Ρ. Δράκο, παιδαγωγικής του πιάνου με τους Γ. Μαρκέα, J.T. Humphreys, Α. Κεχαγιά, Μ. Lewander, Π. Βούβαρη, Ξ. Θεοδωρίδου, Μ. Χρυσικόπουλο και σεμινάριο με θέμα ’’Οι αρχές του αυτοσχεδιασμού στην κλασική και τζαζ μουσική’’ με τον M. Leviev.
Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη, και άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου.
Συμμετείχε ως συνοδός πιάνου στο Φεστιβάλ Πηλίου και υπήρξε μέλος του πιανιστικού μουσικού συνόλου ’’Τemperamentum” αποτελούμενο από οκτώ πιανίστες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ζ. Σαμσαρέλου.
Εκπαιδεύτηκε στην τεχνική της αρχαίας λύρας ως μέλος  του μουσικού συνόλου αρχαίας ελληνικής μουσικής «Ορφεία Αρμονία».
Συμμετείχε ως πιανίστρια στον 1ο  Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας ‘’Felix Mendelssohn’’ που διοργάνωσε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης στο οποίο και διδάσκει.
Επιπλέον, είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση  ‘’Διδακτική της Μουσικής’’.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών και σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και  πιάνο. Επίσης έχει παρακολουθήσει τα εξής σεμινάρια: «Γνωστική Ψυχολογία και σχολική μάθηση» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Ψυχοκοινωνικές παράμετροι του εκπαιδευτικού» στο Α.Π.Θ. και στη Θερινή Ακαδημία διεύθυνσης χορωδίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει ως καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Σερρών από το 1995. Από το2002 έως το 2015 ήταν ενεργό μέλος στη χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρης Κωνσταντινίδου, συμπράττοντας σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών με Ορχήστρες όπως η Κρατική Θεσσαλονίκης και  Αθηνών η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, σε Συμφωνικά έργα, Όπερες ,Ορατόρια, μεγάλα Χορωδιακά έργα, Λειτουργίες κ.α.
Από το 2006 διευθύνει τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σερρών με πολυάριθμες παραστάσεις στο ενεργητικό του. Διετέλεσε μαέστρος στη χορωδία του Κοραή, ανεβάζοντας παραγωγές musical. Από το Σεπτέμβριο του 2016 διευθύνει τη μικτή χορωδία του ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα

(Τετάρτη) 8:30 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ