16.1 C
Thessaloniki

Ημερίδα : Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό| 2018 Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σα20Οκτ10:00 πμΣα7:00 μμΗμερίδα : Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό| 2018 Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς10:00 πμ - 7:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πραγματοποιείται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, από τις 10.00 έως τις 19.00, στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ’, Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, η ημερίδα Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό. 2018 Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συντονίζουν η Θάλεια Στεφανίδου και ο Νίκος Μυκωνιάτης. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων και συνδιοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους συντονιστές «Η διοργάνωση αυτής της ημερίδας έχει στόχο να διερευνήσει και να καταθέσει απόψεις που σχετίζονται με αυτό που θεωρείται πολιτισμικό απόθεμα και τους τρόπους σύγχρονης διαχείρισής του. Η δομή της λειτουργεί υπό το σχήμα τριών στρογγυλών τραπεζών.
Οι κεντρικές θεματικές που οργανώνουν τις τοποθετήσεις των ομιλητών αφορούν την ευρωπαϊκή ιστορία και τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αξιών με έμφαση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα, τη λαογραφία, τη γεωγραφία, την άυλη κληρονομιά, την αγροτική οικονομία και την αναπροσαρμογή της με ηθογραφικούς όρους. Εξάλλου, ζητήματα όπως αυτά προκύπτουν από τους τομείς της νομικής, της εκπαίδευσης, της γλώσσας, της καλλιτεχνικής παραγωγής, της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής αποτελούν επιπλέον άξονες διαπραγμάτευσης.
Η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και απόψεις πάνω στη μετακίνηση των πληθυσμών και τη μετανάστευση, την ανάπτυξη θρησκευτικών ιδεολογημάτων, τις πολιτισμικές διαστρωματώσεις και την ανθρωπιστική αλληλεγγύη προσδιορίζουν τις βασικές κατευθύνσεις διερωτήσεων και συζήτησης.
Εν κατακλείδι η ημερίδα φιλοδοξεί να διευρυνθεί η θεώρηση σχετικά με την αντίληψη του πολιτισμικού αγαθού και τις διαδικασίες διακίνησής του».

Ομιλητές: Φανή Αθανασίου, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Δημήτρης Δημητριάδης, Αγγελική Ζιάκα, Νάντια Καλαρά, Κατερίνα Κοτζιά, Βασιλική Λάγκα, Ζωή Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπίντση, Φανή Μπουντούρογλου, Εύα Νέδου, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ομάδα PieTa (Ελευθερία Στόικου-Βενετία Κουτσού), Δημήτρης Τασιούλας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Αλέξης Φιδετζής

Συντονισμός ημερίδας: Θάλεια Στεφανίδου, Νίκος Μυκωνιάτης

20 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ’, Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη, δεν απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής

* Η ημερίδα λειτουργεί συμπληρωματικά με την έκθεση The European endemic species, που παρουσιάζεται στο Γενί Τζαμί, από τις 2 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου2018

Ώρα

(Σάββατο) 10:00 πμ - 7:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Αίθουσα Φρίντα Λιάππα