Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων


Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνη για την λειτουργία ενός δικτύου 17 βιβλιοθηκών. Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διαθέτει το πυκνότερο ελληνικό δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, 15 Περιφερειακές Βιβλιοθήκες,  την Κινητή Βιβλιοθήκη και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σύνολο των κατοίκων της πόλης.

Μόρφωση, ψυχαγωγία, ενημέρωση και πληροφόρηση αποτελούν τους κύριους τομείς δράσης της βιβλιοθήκης. Βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, τα παραδοσιακά έντυπα μέσα, αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του υλικού, οι νέες τεχνολογίες και δυνατότητες όμως είναι σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και προόδου.

Μια ποικιλία εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, στους ίδιους βασικούς άξονες, πλαισιώνει την παραδοσιακή λειτουργία της βιβλιοθήκης: εκθέσεις βιβλίου, συναυλίες, διαλέξεις, συνέδρια, συναντήσεις με συγγραφείς, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια, εκδόσεις.

Μια συνοπτική εικόνα των εξελίξεων προσφέρει το χρονολόγιο που ακολουθεί:

1956 Ίδρυση Κεντρικού Δανειστικού Τμήματος
1957 Παράρτημα Κάτω Τούμπας
1959 Παράρτημα Πάνω Πόλης
1963 Κινητή βιβλιοθήκη
1978 Παράρτημα Σαράντα Εκκλησιών
1980 Παράρτημα Ξηροκρήνης
1984 Παιδικές βιβλιοθήκες Ξηροκρήνης, Ορέστου, Πάνω Πόλης, Καλλιθέας
1986 Παιδικές Βιβλιοθήκες Πλατείας Μηνά Πατρικίου (σήμερα Δελφών), Σιδηροδρομικού Σταθμού, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας “Ιωάννης Διαμαντής”
1989 Παιδική Βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών.
1990 Παράρτημα Κωνσταντινουπόλεως
1994 Παράρτημα Χαριλάου, Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη
2000 Μεταφορά στο νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης
2004 Παράρτημα Άνω Τούμπας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εθνικής Αμύνης 27, 546 21 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 231331 8570
email επικοινωνίας με τα Τμήματα της Δ/νσης: libraries@thessaloniki.gr
email για παρατηρήσεις σχετικά με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών: library@thessaloniki.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Κατεβάστε τον έντυπο χάρτη των βιβλιοθηκών εδώ

TMHMATA

 • Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

  Η μεταφορά της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο νέο ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Εθνικής Αμύνης 27 σημοτοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για μια Βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα.

  Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι μία από τις πλέον χρησιμοποιούμενες ελληνικές συλλογές (δανεισμοί ανά χρήστη και δανεισμοί ανά κάτοικο) και περιλαμβάνει έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, αφίσες), αλλά και μουσικά cd, dvd, slides, cd-rom.

  Από το παλιό στο καινούργιο

  Η μεταφορά της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο συνδυάστηκε με αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε Δανειστικό και Αναγνωστήριο. Η συλλογή είναι ενιαία, σε ανοιχτά ράφια, όπου το κοινό μπορεί να αναζητήσει και να ξεφυλλίσει όλο το διαθέσιμο υλικό. Ο αριθμός των βιβλίων τα οποία είναι δυνατό να δανειστούν διπλασιάστηκε.

  Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή από τα τερματικά τα οποία βρίσκονται σε όλους τους ορόφους.

  Η μικρή συλλογή παιδικών βιβλίων έγινε αυτόνομη παιδική βιβλιοθήκη.

  Το θερινό ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα 13:30  – 20:30 & Τρίτη – Παρασκευή 08:00 – 14:45

  Email: library@thessaloniki.gr

  Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Internet.

  Υπάρχουν χώροι για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, ημερίδων και εκθέσεων βιβλίου.

  Εφημερίδες (1ο Υπόγειο- τηλ. 231331 8574)

  Η Βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρες αρχείο των ημερησίων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων που εκδόθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μετά το 1974, αλλά και εκτενές αρχείο εφημερίδων που εκδόθηκαν ήδη από τον 19ο αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τίτλοι των τοπικών εφημερίδων Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη και των αθηναϊκών Ακρόπολις, Βήμα, Τα Νέα, Αυγή.

  Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι ο Αιών (1880).

  Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης πλήρες αρχείο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και εξής και εκτενές αρχείο προηγουμένων ετών με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της του 1833.

  Λειτουργεί η τράπεζα νομικών πληροφοριών «Νομοτέλεια», πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών της Ελληνικής Νομοθεσίας-Νομολογίας.

  Υπάρχει έντυπος αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος των εφημερίδων της συλλογής.

  Για λόγους προστασίας και διατήρησης της συλλογής επιτρέπεται να φωτοτυπηθούν μόνον άδετα φύλλα εφημερίδων και τόμοι Φ.Ε.Κ. Δεμένοι τόμοι εφημερίδων είναι δυνατόν να φωτογραφηθούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, με εξοπλισμό των ενδιαφερομένων, ύστερα από προφορική συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η ψηφιοποίηση των εφημερίδων σε dvd (από το Σεπτέμβριο του 2002) αποτελεί μια νέα προσφιλέστατη υπηρεσία για τους αναγνώστες.

  Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη- Ισόγειο τηλ. 231331 8572, 231331 8573

  Στο ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί Παιδική Βιβλιοθήκη, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου έχει αναπτυχθεί συλλογή με 9.649 τίτλους βιβλίων μεταξύ των οποίων και μια μικρή συλλογή ξενόγλωσσων ενώ υπάρχουν και επιτραπέζια παιχνίδια. Από το Γραφείο Εκδηλώσεων του Τμήματος Κεντρικής Βιβλιοθήκης (τηλ. 2313318591) προγραμματίζονται σε εβδομαδιαία βάση εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό και  ενημέρωσής του για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Επίσης, οργανώνονται  δραστηριότητες όπως, ώρες παραμυθιού με αφήγηση, δραματοποίηση και χειροτεχνίες για  τους μικρούς μας φίλους, ενώ για μεγαλύτερα παιδιά λειτουργούν μουσικά και εικαστικά εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης καθώς και πολλές άλλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που οργανώνονται στοχεύουν στην ανάπτυξη και διάδοση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και στους εφήβους.

  Διεθνής Συλλογή-1ος όροφος- τηλ. 231331 8575

  Στον 1ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί η «Διεθνής Συλλογή»  με βιβλία που απευθύνονται σε όλους τους ξενόγλωσσους πληθυσμούς της πόλης. Οι προσκτήσεις του υλικού γίνονται με χορηγίες των προξενείων και δωρεές. Η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς, έτσι ώστε  η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης να είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες της, σε όλους τους κατοίκους που διαμένουν σ’ αυτήν την πόλη. Ο νέος αυτός χώρος  λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με τη συνδιοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων μεταξύ της Βιβλιοθήκης και των Πρεσβειών, Προξενείων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων, αλλά και Βιβλιοθηκών του εξωτερικού.

  Αίθουσα εκδηλώσεων (2ος όροφος – τηλ. 231331 8593)

  Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στεγάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες  εκπαιδευτικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις βιβλίων  και έργων τέχνης.

  Επιστήμες και Τέχνες (3ος όροφος-τηλ. 231331 8576)

  Ο όροφος αυτός διατηρεί ενεργή συλλογή 31.283 (2015) τόμων βιβλίων.
  Προβαίνει σε αγορές βιβλίων, χρησιμοποιεί τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί κάθε χρόνο, βιβλιογραφίες, καταλόγους εκδοτών, το διαδίκτυο και παρακολουθεί την τρέχουσα εκδοτική παραγωγή, προκειμένου να εντοπίσει και να επιλέξει το κατάλληλο υλικό που θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό της συλλογής.

  Τα βιβλία είναι τοποθετημένα στα ράφια με βάση το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα DEWEY (DDC:Dewey Decimal Classification).

  Συλλογές ανά κατηγορία θεματικού τομέα:
  000 ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ(Πληροφορική, Βιβλιογραφίες, Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά )
  100 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (Μεταφυσική, κλάδοι της Φιλοσοφίας και     Ψυχολογίας Λογική, Ηθική κα)
  200 ΘΡΗΣΚΕΙΑ (Θεολογία, Εκκλησία, Μυθολογία κα)
  300 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες, Δίκαιο, Εκπαίδευση, Ήθη, Έθιμα κα)
  500 ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Μαθηματικά, Αστρονομία, Φυσική, Γεωλογία, Βιολογία, Βοτανική, Ζωολογία κα)
  600 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Ιατρική, Μηχανική, Γεωργία, Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων, Βιομηχανία, Δομικές κατασκευές κα)
  700 ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Χαρακτική, Μουσική, Κινηματογράφος, Φωτογραφία, Ψυχαγωγία, Αθλητισμός κα.)
  900 ΙΣΤΟΡΙΑ ( Γεωγραφία, Ταξίδια, Βιογραφίες, Αρχαία – Νεώτερη παγκόσμια ιστορία)

  Η συλλογή είναι δανειστική (πλην των βιβλίων που φέρουν στη ράχη τους  χρυσή βούλα και την ένδειξη Πλ), παρέχεται το δικαίωμα δανεισμού τεσσάρων βιβλίων για δεκαπέντε ημέρες καθώς και η δυνατότητα τηλεφωνικής ανανέωσης τους (έως και δύο φορές, εφόσον τα βιβλία δεν ζητηθούν από άλλους αναγνώστες). Παρέχεται επίσης η δυνατότητα κράτησης βιβλίων που είναι ήδη δανεισμένα και για τα οποία η βιβλιοθήκη αναλαμβάνει να σας ειδοποιήσει μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα.
  Δυνατότητα αναζήτησης στον ηλεκτρονικό μας κατάλογο εδώ( http://lib.thessaloniki.gr)
  Στον όροφο λειτουργεί δωρεάν ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) για τους χρήστες φορητών υπολογιστών.

  Παλαιά Συλλογή (4ος όροφος-τηλ. 231331 8571,8)

  Στον τέταρτο όροφο, εκτός από τα βιβλία Λογοτεχνίας και Γλώσσας,  στεγάζονται 45.000 τόμοι από παλαιότερες εκδόσεις (έως το 1983) με θέματα λογοτεχνίας, ιστορίας, θρησκείας, φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών και τεχνών. Ένα μέρος της συλλογής έχει καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα βιβλία της συλλογής αυτής δεν δανείζονται. Υπάρχει η δυνατότητα ασύρματου δικτύου (Wi-Fi).

  Ο 4ος όροφος περιλαμβάνει επίσης 140 τίτλους σπανίων βιβλίων. Ο παλαιότερος τίτλος της συλλογής είναι το αρχέτυπο Γραμματικής Εισαγωγή, βιβλία τέσσερα του Θεοδώρου Γαζή (δεξιότητι Άλδου Μανουτίου, 1495). Υπάρχει αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος. Η πρόσβαση στο υλικό της συλλογής αυτής είναι περιορισμένη και κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

  Περιοδικά (5ος όροφος-τηλ. 231331 8579)

  Η συλλογή των περιοδικών αποτελείται από 9.827 τόμους και 1817 τίτλους, ενώ οι τρέχουσες συνδρομές είναι 251 τίτλοι. Τα περιοδικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης. Υπάρχει η δυνατότητα ασύρματου δικτύου (Wi-Fi).

  Γραφείο Εκδηλώσεων (8ος όροφος – τηλ. 231331 8591, 8592, 8593)

  Το Γραφείο Εκδηλώσεων εκπονεί και διοργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες σε όλο το δίκτυο των βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

   

 • Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την επέκταση των υπηρεσιών της δημιουργώντας Περιφερειακές Βιβλιοθήκες ήδη από το 1957 με τη  Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Κάτω Τούμπας.

  Σήμερα το τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών αποτελείται από 15 βιβλιοθήκες εκ των οποίων οι 5 είναι εξ αρχής σχεδιασμένες, σε όλες τις λεπτομέρειες, αποκλειστικά για παιδιά, μία Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη και μία Κινητή Παιδική Βιβλιοθήκη, ενώ οι συλλογές των υπολοίπων 8 είναι μικτές και περιλαμβάνουν υλικό για ενήλικες και παιδιά.

  Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες λειτουργούν ως ανοικτά πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, αλλά και ως χώροι δημιουργικής έκφρασης, ενώ διοργανώνουν σειρά προγραμμάτων, μορφωτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικες.

  Προσπαθούν να δώσουν όσο γίνεται περισσότερα με φαντασία, μεράκι και δημιουργικότητα.  Εξελίσσουν τις υπηρεσίες των και γίνονται περισσότερο χρήσιμες στη κοινωνία, καλλιεργώντας τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

  Όλες οι δράσεις που υλοποιούν είναι μέρος μιας συνολικής οπτικής για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης ως δυναμικού πολιτιστικού πυρήνα της κοινότητας στην οποία απευθύνονται και εξυπηρετούν.

  Συμβαδίζοντας με την τάση της σύγχρονης ψηφιακής εποχής διατηρούν επίσης έντονη δραστηριότητα και στα κοινωνικά δίκτυα.

  Στόχοι των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

  1. Η διάδοση του βιβλίου.

  2. Η δημιουργία μελλοντικών φίλων του βιβλίου.

  3. Η ανάπτυξη ερευνητικού και κριτικού πνεύματος.

  4.  Η ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων.

  5. Η ψυχαγωγία και το κέντρισμα της φαντασίας

  6. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του πολίτη.

  7.  Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

  Στις Βιβλιοθήκες του δικτύου:

  ·         Μπορείτε   να βρείτε και να διαβάσετε ό,τι σας αρέσει, διαλέγοντας από μια πλούσια συλλογή βιβλίων που συνεχώς ανανεώνεται.

  ·         Μπορείτε να   συμμετέχετε στα προγράμματα – δραστηριότητες  των περιφερειακών βιβλιοθηκών, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ

  ·         Μπορείτε επίσης (για πληρέστερη ενημέρωσή σας) να κάνετε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και  του διαδικτύου ( internet).

  ·         Μπορείτε να ενημερώνεστε για τη συλλογή της κάθε Βιβλιοθήκης από τον  Δημόσιο Κατάλογο του δικτύου βιβλιοθηκών πατώντας εδώ

  ·         Μπορείτε να βρείτε υλικό για τις σχολικές εργασίες.

  ·         Όλες οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες των βιβλιοθηκών παρέχονται δωρεάν.

  Τι πρέπει να γνωρίζετε

  1.    Σε όλες τις Βιβλιοθήκες οργανώνονται ξεναγήσεις όπου παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας και η οργάνωσή τους.

  2.    Χρήση των βιβλιοθηκών μπορούν να κάνουν όλοι οι πολίτες.

  3.    Για να δανειστείτε βιβλία, θα πρέπει να εγγραφείτε στη βιβλιοθήκη με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

  4.    Με την κάρτα μέλους που θα σας δοθεί θα μπορείτε να δανείζεσθε μέχρι τέσσερα (4) βιβλία για δεκαπέντε (15) μέρες.

  5.    Η κάρτα μέλους είναι κοινή και ισχύει σε όλο το δίκτυο βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  6.    Μπορείτε να ανανεώσετε το δανεισμό των βιβλίων ακόμα και τηλεφωνικά  μόνο εφόσον δεν έχει γίνει “κράτηση” από άλλον αναγνώστη.

  7.    Εάν ένα βιβλίο είναι δανεισμένο μπορείτε να το κάνετε “κράτηση” και όταν αυτό επιστραφεί θα σας ειδοποιήσουμε για να το δανειστείτε.

  8.    Τα πληροφοριακά βιβλία (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, περιοδικά κ.α.) δε δανείζονται.

  9.    Όλες οι Βιβλιοθήκες επιδιώκουν να καλύψουν  τις  αναγνωστικές ανάγκες όλων των ηλικιών.

  10. Οι Βιβλιοθήκες εκδίδουν πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

  11. Τα προγράμματα αναρτώνται και στην σελίδα facebook της κάθε βιβλιοθήκης

  12. Μπορείτε να δείτε τον κανονισμό λειτουργίας της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών εδώ.

  13. Οι βιβλιοθηκονόμοι είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουν.

 • Τμήμα Βιβλιοθηκονομικής Υποστήριξης και Βιβλιοδεσίας

  Το Τμήμα Βιβλιοθηκονομικής Υποστήριξης και Βιβλιοδεσίας συστάθηκε το 1984 με σκοπό την δημιουργία έντυπου αρχικά – ηλεκτρονικού στη συνέχεια – καταλόγου του υλικού της Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα επεξεργασίας των τεκμηρίων των βιβλιοθηκών.
  Ο ηλεκτρονικός μας κατάλογος (www.lib.thessaloniki.gr) είναι προσβάσιμος από το 2000 και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
  Το Τμήμα λειτουργεί υποστηρικτικά, προς όλα τα Τμήματα της Δ/νσης Βιβλιοθηκών & Μουσείων, καθώς αρμοδιότητά του είναι ο συνεχής εμπλουτισμός των συλλογών της, με έντυπο υλικό, το οποίο παραλαμβάνει, καταγράφει, ταξινομεί και αποστέλλει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη στις 15 Περιφερειακές Βιβλιοθήκες.
  – Ενημερώνει και προβαίνει σε τροποποιήσεις και αλλαγές του ηλεκτρονικού καταλόγου, υποστηρίζοντας τη σωστή λειτουργία και χρήση του.
  – Προσελκύει, παραλαμβάνει και αξιολογεί δωρεές από φορείς και ιδιώτες, οι οποίες είτε εμπλουτίζουν τις συλλογές των Βιβλιοθηκών της Δ/νσης, καλύπτοντας θεματικά κενά σύμφωνα με το προφίλ των αναγνωστών κάθε περιοχής, είτε αξιοποιούνται για δωρεά σε συλλόγους, ιδρύματα, σχολεία και άλλους φορείς, μετά από σχετική αίτησή τους ή, τέλος, δωρίζονται /προσφέρονται στο κοινό της πόλης μας μαζί με υλικό που αποσύρει η βιβλιοθήκη, στα “παζάρια βιβλίου”, που διοργανώνει το Τμήμα, προς ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  Σήμερα το Τμήμα, αποτελεί την “καρδιά” του οργανισμού των Βιβλιοθηκών του Δήμου, καθώς φροντίζει με τη σωστή τεκμηρίωση και τη λεπτομερή καταγραφή να αναδείξει τον πλούσιο όγκο των τεκμηρίων, που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, βελτιστοποιώντας και διευκολύνοντας την ανάκτηση της πληροφορίας από τους χρήστες – αναγνώστες, ερευνητές, βιβλιοθηκονόμους.

 • Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων

  Το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων στεγάζεται στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας 180 & Θεμιστοκλή Σοφούλη. Δείτε το στο χάρτη.
  Η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις είτε από τις μόνιμες συλλογές της είτε σε συνεργασία με φορείς, μουσεία κλπ. στους τρεις εκθεσιακούς της χώρους, στην Casa Bianca, το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ, κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.
  Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 427555,  2313 318538

  email: pinakothiki[at]thessaloniki.gr

 • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης