Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων


Προϊσταμένη Διεύθυνσης: Ελένη Ναθαναηλίδου

Η Διεύθυνση φροντίζει για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των βιβλιοθηκών του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, την απόκτηση, ταξινόμηση και προβολή των συναλλαγών αρχειακού υλικού και έργων τέχνης, καθώς και τη διοργάνωση, προγραμματισμό και προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε είδους.

Στη Διεύθυνση εντάσσεται και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το οποίο ερευνά και συγκεντρώνει βιβλιακό και άλλο αρχειακό υλικό που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη και τη μείζονα περιοχή της, από απόψεως ιστορικής, αρχαιολογικής, φιλολογικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικοοικονομικής, διοργανώνει συνέδρια και εκθέσεις επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου και αναλαμβάνει την επιμέλεια και έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης της, η Διεύθυνση διευρύνει τη συνεργασία με Πανεπιστήμια, Προξενεία, Δήμους της Βόρειας Ελλάδας και με διάφορους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ & ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Τηλ:  2313 318700

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Τηλ: 2313318701

 

ΩΡΑΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Δευτέρα έως Παρασκευή
08:00 – 21:00

Σάββατο 09:00 – 14:00
Κυριακή (κλειστά)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

Νοέμβριος,19

Φίλτρα

Σα16Νοε7:00 μμ8:30 μμΆμλετ ο Β', θεατρική παράσταση στο Βαφοπούλειο7:00 μμ - 8:30 μμ Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00

Η θεατρική ομάδα του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου παρουσιάζει το έργο:

«Άμλετ ο Β’, να ζει κανείς ή να μη Ζζζζ…»

Διασκευή – Επιμέλεια: Σοφία Μελιγκοπούλου

Είσοδος ελεύθερη, με προσφορά γραφικής ύλης, ειδών χειροτεχνίας, εκπαιδευτικών παιχνιδιών, για την ενίσχυση των ειδικών σχολείων

Ώρα

(Σάββατο) 7:00 μμ - 8:30 μμ

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2313-318700 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

18Νοε(Νοε 18)7:30 μμ30(Νοε 30)8:58 μμFeatured"Η έγχρωμη γλώσσα της λιθογραφίας", έκθεση χαρακτικών έργων στο Βαφοπούλειο7:30 μμ - 8:58 μμ (30) Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:30

Εγκαίνια της έκθεσης «Η έγχρωμη γλώσσα της λιθογραφίας» του διακεκριμένου Τσέχου χαράκτη Vladimír Suchánek. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο επίτιμος προσκεκλημένος της καλλιτεχνικής βραδιάς ο Πρόεδρος της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR Praha κ. Pavel Piekar.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει 34 έγχρωμες λιθογραφίες του Vladimír Suchánek, μεταξύ των οποίων και μία συλλογή Ex Libris, οι οποίες προέρχονται από την καλλιτεχνική του  δημιουργία των τελευταίων είκοσι πέντε ετών.

Ο Vladimír Suchánek γεννήθηκε το 1933 στο Nové Město nad Metují. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Πράγα και δραστηριοποιείται στους τομείς της χαρακτικής, της ζωγραφικής, της εικονογράφησης βιβλίων, του σχεδιασμού γραμματοσήμων και Ex Libris. Είναι μέλος του Συλλόγου Τσέχων Καλλιτεχνών – Χαρακτών «ΧΟΛΛΑΡ», του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από το 1995 έως το 2015. Το 1997 διορίστηκε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με έδρα το Σάλτσμπουργκ. Το 2006 έλαβε κρατική τιμητική διάκριση – παράσημο για τη σημαντική του συμβολή στον τομέα των τεχνών. Χάρη στις αισθητικές και τεχνικές κατακτήσεις του στον τομέα της έγχρωμης λιθογραφίας είναι γνωστός ως «ο πρίγκιπας της τσεχικής λιθογραφίας».

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου  – 30 Νοεμβρίου 2019

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-14.00 & 17.00-21.00

Σάββατο: 09.00-14.00

Κυριακή: κλειστά

 

Ώρα

18 (Δευτέρα) 7:30 μμ - 30 (Σάββατο) 8:58 μμ

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2313-318700 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

30Νοε01ΔεκΜελίνα Μποτέλλη «ΔΥΟ ΓΥΜΝΑ ΑΣΠΡΑ ΧΕΡΙΑ», θεατρικός μονόλογος8:00 μμ - (Δεκέμβριος 1) 6:00 μμ Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 20:00  &

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00

Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η ηθοποιός και μουσική ερμηνεύτρια Μελίνα Μποτέλλη θα παρουσιάσει το θεατρικό Μονόλογο «ΔΥΟ ΓΥΜΝΑ ΑΣΠΡΑ ΧΕΡΙΑ» που έγραψε, σκηνοθέτησε και ερμηνεύει η ίδια.

Ο μονόλογος είναι αφιερωμένος στους μεγάλους δασκάλους όλων των τεχνών. Κυρίως όμως στους Ηθοποιούς-Δασκάλους, που έφεραν με τις ξεχωριστές φωνές τους στα σπίτια των Ελλήνων το μεγάλο διεθνές θεατρικό ρεπερτόριο, μέσω του ραδιοφώνου, πριν από την εισβολή της τηλεόρασης και της εικόνας. Του ραδιοφώνου που έκανε τη φαντασία των ακροατών να ταξιδεύει, να δημιουργεί εικόνες και πρόσωπα.

Το έργο αποτελεί ύμνο στη ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ, την ΤΕΧΝΗ και τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Κρατήσεις-πληροφορίες 6939837638

Ώρα

Νοέμβριος 30 (Σάββατο) 8:00 pm - Δεκέμβριος 1 (Κυριακή) 6:00 pm

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2313-318700 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νοέμβριος,19

Φίλτρα

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

TMHMATA

 • Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

  Το Κέντρο κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης,  στον Ανατολικό τομέα της πόλης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3.  Το εν λόγω οικόπεδο επιλέχθηκε λόγω θέσεως ως το καταλληλότερο για το σκοπό αυτό.

  Περισσότερα για το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 

 • Τμήμα Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που ειδικεύεται στην ενασχόληση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1983 και είναι υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται  σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην πλατεία Ιπποδρομίου που έγιναν με δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη. Το κτίριο διαθέτει εκθεσιακό χώρο, εξειδικευμένη ιστορική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, καθώς και σύγχρονη αίθουσα συνεδρίων, λόγου.

  Το Κέντρο Ιστορίας εποπτεύεται από Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, συλλέκτες, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει αναπτύξει δράσεις και προγράμματα για την προαγωγή και ανάπτυξη της έρευνας και της ιστοριογραφίας της Θεσσαλονίκης.

  Περισσότερα για το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

 • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης