Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων


Προϊσταμένη Διεύθυνσης: Ελένη Ναθαναηλίδου

Η Διεύθυνση φροντίζει για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των βιβλιοθηκών του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, την απόκτηση, ταξινόμηση και προβολή των συναλλαγών αρχειακού υλικού και έργων τέχνης, καθώς και τη διοργάνωση, προγραμματισμό και προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε είδους.

Στη Διεύθυνση εντάσσεται και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το οποίο ερευνά και συγκεντρώνει βιβλιακό και άλλο αρχειακό υλικό που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη και τη μείζονα περιοχή της, από απόψεως ιστορικής, αρχαιολογικής, φιλολογικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικοοικονομικής, διοργανώνει συνέδρια και εκθέσεις επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου και αναλαμβάνει την επιμέλεια και έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης της, η Διεύθυνση διευρύνει τη συνεργασία με Πανεπιστήμια, Προξενεία, Δήμους της Βόρειας Ελλάδας και με διάφορους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ & ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Τηλ:  2313 318700

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Τηλ: 2313318701

ΩΡΑΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Δευτέρα έως Παρασκευή
08:00 – 21:00

Σάββατο 08:00 – 14:00
Κυριακή (κλειστά)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

Ιανουάριος,20

Φίλτρα

Τε08Ιαν8:00 μμ10:00 μμ"Συναυλία Πέτρου Μαυρόπουλου"8:00 μμ - 10:00 μμ Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, ώρα 20:00

“Συναυλία του Πέτρου Μαυρόπουλου”. Τραγουδούν και παίζουν Φίλοι και Συνεργάτες.

Αίθουσα Θεάτρου

Είσοδος Ελεύθερη με προσφορά ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ώρα

(Τετάρτη) 8:00 μμ - 10:00 μμ

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2313-318700 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

16Ιαν(Ιαν 16)5:30 μμ05Μαρ(Μαρ 5)7:30 μμ"Τα Μυστικά της Μοντέρνας & Σύγχρονης Τέχνης", Σεμινάριο5:30 μμ - (Μάρτιος 5) 7:30 μμ Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, ώρα 17:30                                      (κάθε Πέμπτη έως 5 Μαρτίου 2020)

“Τα Μυστικά της Μοντέρνας & Σύγχρονης Τέχνης”, βιωματικό σεμινάριο Τέχνης για αρχάριους. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, από 16.1 – 5.3.2020, ώρες 17:30 – 19:30.

Υπεύθυνη Σεμιναρίου Νανά Τσοσκούνογλου-Μισοπολινού

Δωρεάν συμμετοχή για το κοινό

Αίθουσα 6ου ορόφου

 

 

Ώρα

Ιανουάριος 16 (Πέμπτη) 5:30 pm - Μάρτιος 5 (Πέμπτη) 7:30 pm

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2313-318700 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιανουάριος,20

Φίλτρα

Πε09Ιαν6:00 μμ9:00 μμΗ Θεσσαλονίκη σε 10+1 χάρτες. Μια περιήγηση στην πόλη μας μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά6:00 μμ - 9:00 μμ Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ειδική Βιβλιοθήκη Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες, με τίτλο:
«Η Θεσσαλονίκη σε 10+1 χάρτες. Μια περιήγηση στην πόλη μας μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Θ., σε συνεργασία με τα ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑχαΚ), την Πέμπτη, 9/1/2020, στις 6:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν η κα Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος, Msc, PhD Ιστορία της Χαρτογραφίας και η κα Νόπη Πλούτουγλου, Τοπογράφος Μηχανικός, Μτπχ Χαρτογραφίας, από το ΑχαΚ.

-Ποια είναι η παλαιότερη αναφορά της Θεσσαλονίκης στους χάρτες;
-Κατά πού πέφτει η Ανατολική Θεσσαλονίκη και πού η Δυτική;
-Πού ακριβώς ήταν το Μπαξέ Τσιφλίκι, το Μπεχτσινάρι, η Βάρνα, το Καλαμάκι και όλα τα άλλα μέρη που ακούμε στα τραγούδια και τις παλιές διηγήσεις;

«Η Θεσσαλονίκη …πόλη με χίλια πρόσωπα…Ιστορική και σύγχρονη..η Θεσσαλονίκη των πολιτισμών αστραφτερή μέσα στους χρόνους». Ένα σημαντικό αστικό κέντρο, λιμάνι και οδικός κόμβος από την εποχή της δημιουργίας της και χωρίς ουσιαστική διακοπή μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια όμως των πολλών αιώνων ζωής της, δεν ήταν πάντα η ίδια πόλη. Οι συνεχείς αλλαγές της απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, και στους χάρτες!

Πρόκειται για μια περιήγηση στην ιστορία και τη διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης, μέσα από τη χαρτογραφική της κληρονομιά, αλλά και στους ανθρώπους, τα παράδοξα, τους μύθους και τις ιστορίες που συνοδεύουν την εξέλιξή της και σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της.

Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος στους ενήλικες είναι η αξιοποίηση, ανάδειξη και διάχυση της χαρτογραφικής κληρονομιάς της πόλης τους και η διάδοση της γνώσης σχετικά με την τοπική ιστορία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Ειδική Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Θ.
Τηλ: 2313 318709 , 8701, κα. Δώρα Κουρκούτα, 8.00 π.μ.- 2.00 μ.μ.

Η Ειδική Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Θ. είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ώρα

(Πέμπτη) 6:00 μμ - 9:00 μμ

Τοποθεσία

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου ΙστορίαςΤηλ. 2310 264668 - 274167 Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

TMHMATA

 • Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

  Το Κέντρο κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης,  στον Ανατολικό τομέα της πόλης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3.  Το εν λόγω οικόπεδο επιλέχθηκε λόγω θέσεως ως το καταλληλότερο για το σκοπό αυτό.

  Περισσότερα για το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 

 • Τμήμα Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που ειδικεύεται στην ενασχόληση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1983 και είναι υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται  σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην πλατεία Ιπποδρομίου που έγιναν με δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη. Το κτίριο διαθέτει εκθεσιακό χώρο, εξειδικευμένη ιστορική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, καθώς και σύγχρονη αίθουσα συνεδρίων, λόγου.

  Το Κέντρο Ιστορίας εποπτεύεται από Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, συλλέκτες, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει αναπτύξει δράσεις και προγράμματα για την προαγωγή και ανάπτυξη της έρευνας και της ιστοριογραφίας της Θεσσαλονίκης.

  Περισσότερα για το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

 • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης