14.8 C
Thessaloniki
Αρχική Θέλω από τον Δήμο Κοινωνική Πολιτική Δομές αστέγων-άπορων Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης με παράρτημα ΚΕΜ

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης με παράρτημα ΚΕΜ

Κέντρο Κοινότητας Ανατολικού τομέα
[Εξυπηρετεί τους κατοίκους του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης]
Διεύθυνση: Κλεάνθους 57, Άνω Τουμπα
(καθημερινά -πλην Τετάρτης- ώρες 08:00-14:00, τηλ. 2313318560, για αναπηρικά-προνοιακά επιδόματα, επίδομα γέννησης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, παρέχεται επίσης νομική συμβουλευτική, συμβουλευτική για θέματα εργασίας και ψυχολογική υποστήριξη)

Κέντρο Κοινότητας Δυτικού τομέα
[Εξυπηρετεί τους κατοίκους της 1ης, 2ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας]

Διεύθυνση: Ειρήνης 4, Βαρδάρης
(καθημερινά -πλην Τετάρτης- ώρες 08:30-14:00 τηλ. 2313318531, για αναπηρικά-προνοιακά επιδόματα, επίδομα γέννησης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, προετοιμασία δικαιολογητικών για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και στεγαστικής συνδρομής ανασφαλίστων υπερηλίκων, παρέχεται επίσης νομική συμβουλευτική, συμβουλευτική για θέματα εργασίας και ψυχολογική υποστήριξη)

Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)
Διεύθυνση: Μοναστηρίου 93Β, 1ος όροφος
Τηλέφωνα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών: 231331-8646, 231331-8647, 231331-8623

 

ΔΟΜΗ

Η πράξη με τίτλο «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρων Κοινότητας με παράρτημα ΚΕΜ του Δήμου Θεσσαλονίκης» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» (κωδ. ΟΠΣ 6001893), με προϋπολογισμό 1.001.121,84 Ευρώ.

Τα Κέντρα Κοινότητας ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για μία νέα δομή που θεσμοθετήθηκε με τον Ν.4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α΄/21.02.2016) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με Α.Π. Δ23/ΟΙΚ. 14435/1135/29.03.2016 που ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας τους (ΦΕΚ 854 Β’/30.03.2016). Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν το βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “One Stop Shοp”, με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, τα οποία, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε Ο.Τ.Α., αποτελούν μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες και ενισχύουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την Γ.Γ. Διά Βίου Μάθησης κλπ.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το Κέντρο Κοινότητας Δυτικού Τομέα και το Παράρτημα του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από Δευτέρα έως Παρασκευή,
επί οκταώρου βάσεως και συγκεκριμένα, από τις 8:00 – 16:00.

Το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού είναι 8.30 – 14.00


Το Κέντρο Κοινότητας Ανατολικού Τομέα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από Δευτέρα έως Παρασκευή,
επί οκταώρου βάσεως και συγκεκριμένα, από τις 7:30 – 15:30.

Το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού είναι 8.00 – 14.00

ΣΤΟΧΟΙ & ΑΡΧΕΣ

Με τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται και υπηρεσίες που παρέχονται  στην περιοχή παρέμβασης. Η παρακολούθηση της λειτουργίας τους γίνεται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος και την καθιέρωση συστήματος δεικτών. Μέσω του Κέντρου δύναται να οργανωθεί η κοινότητα για τοπική αναπτυξιακή και κοινωνική δράση στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης απασχόλησης, ψυχαγωγίας.

Διττός Στόχος
1. Παροχή ενός φάσματος κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών ώστε να αποφευχθεί η διασπορά πόρων και να επιτευχθεί η ολιστική παρέμβαση σε πολλές ομάδες πληθυσμού
2. Υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας/Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Δήμου Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο μέσω παραπομπών διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα με επιμέρους φορείς και Υπηρεσίες (Υπηρεσίες Ο.Τ.Α., Δημόσιες Υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εν λόγω φορέων και Υπηρεσιών.

Αρχές & Φιλοσοφία
i. Εξατομικευμένη προσέγγιση, αρχικά χαρτογραφώντας τα απαραίτητα βήματα για την πορεία του ωφελουμένου προς την κοινωνική ένταξη ή/και την απασχόληση και στη συνέχεια υποστηρίζοντας και παρακολουθώντας τη διαδικασία αυτή
ii. Σύνδεση με δημοτικές, τοπικές και υπερτοπικές (π.χ. κεντρικές) υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνική προστασία, την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση των ωφελουμένων
iii. Ανάπτυξη διαδικασιών συνεργασίας με κάθε αρμόδιο φορέα και Υπηρεσία
iv. Δημιουργία δικτύων (και εν γένει, στη δικτύωση) μεταξύ του Κέντρου Κοινότητας και φορέων που υλοποιούν δράσεις ή ενέργειες σχετικές με το αντικείμενο για τη διασφάλιση, σε τοπικό επίπεδο, της ολιστικής προσέγγισης.

Υπάρχουν δύο γραφεία της Δομής -ένα στον ανατολικό τομέα και ένα στο δυτικό τομέα της πόλης. Επιπρόσθετα, στη Β’ Κοινότητα του Δήμου λειτουργεί το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.) λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή.