Εκδηλώσεις Πολιτισμού


Φεστιβάλ Δημητρίων
Φεστιβάλ Δημητρίων

Tα Δημήτρια είναι εδώ, με ένα ιδιαίτερο, πάντα νεωτερικό πρόγραμμα, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια.

Για ένα ακόμη φθινόπωρο, σε πείσμα της εσωστρέφειας και των δύσκολων καιρών, προσκαλούν και προκαλούν τη Θεσσαλονίκη να συνδεθεί ευθέως μαζί τους.

Ζήστε το! Εμπειρία, καλές τέχνες και τεχνολογία, με φόντο τους δρόμους, τις λέξεις, τις εικόνες, τα σώματα, τα κτίρια και τα σημεία εκείνα του αστικού χάρτη, όπου θα παραχθούν ενέργεια και επικοινωνία, θα ανοίξουν συναρπαστικοί ορίζοντες και θα καταγραφούν «στιγμές» μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις και ποικιλία απόψεων.

Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται.  Αναθεωρητικά, απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, προσανατολισμένα στο σπαρταριστό πλην όμως αθέατο από τους πολλούς «σήμερα», τα φετινά Δημήτρια καλείσθε να τα βιώσετε με μια διάθεση «αστυβαλική», που θα πει πως προσκαλείστε να ζήσετε εντός τους μια καλειδοσκοπική εμπειρία τέχνης σε χρόνο παρόντα και ενεστώτα.

Γιατί ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός-στοίχημα του φετινού θεσμού. Η πόλη στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη του όχι πια χθες, παρά μόνο η Θεσσαλονίκη του αύριο.

Ανιχνεύοντας και προτείνοντας μερικές από τις καλλιτεχνικές κοινότητες, που σε πείσμα της εσωστρέφειας επιμένουν άφοβα να εξερευνούν αυτό το «μεταιχμιακό διάστημα» που ορίζεται ως «παρών χρόνος», τα 50ά Δημήτρια επιθυμούν να συνδεθούν ευθέως με τον καλλιτεχνικό προβληματισμό: σε μια εποχή, όπου όλα μοιάζει να έχουν ειπωθεί, επιχειρούμε να ορίσουμε το νέο, το άφοβο, το κοσμοπολιτικά τολμηρό και εθνικά αληθές ταυτοχρόνως. Να διασχίσουμε και να υπερβούμε τα όρια βεβαιοτήτων, για να ξανασκεφτούμε την ανθρώπινη κατάσταση. Να συνδέσουμε τον τόπο, που στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε τη διασπορική πραγματικότητα, με την τέχνη, μέσα από ένα φεστιβάλ που φλερτάρει με την ιδέα του «έκ-κεντρου», του υβριδικού, του νομαδικού. Με πυξίδα το «κάπου ανάμεσα», στα καλλιτεχνικά είδη, τις ανθρωπογεωγραφίες και τις συμβατικές θεωρήσεις, ακόμη και με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Σε μια Θεσσαλονίκη, όπου συνυπήρχαν κάποτε ποικιλίες εθνοτήτων και αφηγήσεων, ίσως η απάντηση να κρύβεται στη φετινή ποικιλία απόψεων!

Δείτε το πρόγραμμα των 48ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ εδώ: http://dimitria.dev.pointblank.gr/

Δείτε το πρόγραμμα των 49ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ εδώ: http://dimitria.thessaloniki.gr/49/mainpage

Δείτε το πρόγραμμα των 50ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ εδώ: http://dimitria.thessaloniki.gr/50/mainpage

Δείτε το πρόγραμμα των 51ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ εδώ: http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage

Κυριακές στα σφαγεία για παιδιά
Κυριακές στα σφαγεία για παιδιά
Κυριακές στα σφαγεία

Από 5 Μαρτίου 2017 έως και τις 9 Απριλίου 2017 θα διαρκέσει η πετυχημένη διοργάνωση αφιερωμένη στα παιδιά που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον. Φέτος πάμε δυτικά – πάμε Σφαγεία.

Στο κτίριο των παλιών Δημοτικών Σφαγείων και στο πλαίσιο της επανάχρησης του πρόσφατα ανακαινισμένου χώρου, θα πραγματοποιηθεί ο κύκλος εκδηλώσεων για παιδιά με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2017 – Φέτος πάμε δυτικά – πάμε Σφαγεία», σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολυπολιτισμικότητα.

Κάθε Κυριακή τα σφαγεία θα μεταμορφώνονται σε ένα Εργαστήριο Τέχνης, ένα χώρο μάθησης και δημιουργίας για παιδιά με άξονα τα εικαστικά, το θέατρο, τη μουσική, τη γλυπτική και άλλα εργαστήρια.

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικές δράσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εξερευνήσουν τα όρια της δημιουργικότητας τους, να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, να αυτοσχεδιάσουν και να ονειρευτούν με την βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται τις Κυριακές με εξαίρεση το Σάββατο 8 Απριλίου και κατά τις ώρες 11:30 έως 14:00.

Η είσοδος – συμμετοχή είναι δωρεάν.

Όλα τα εργαστήρια θα αποτελούνται από δύο γκρουπ των 20 ατόμων:

– γκρουπ για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών

– γκρουπ για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Κυριακή 05/03/2017

«Όταν οι λέξεις γίνονται εικόνες και οι εικόνες λέξεις»

 Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και σχεδιασμού κόμικς. Ένα συνδυαστικό εργαστήριο με τα παιδιά σε ρόλο συγγραφέα και σχεδιαστή κόμικς. Με οδηγό την φαντασία των παιδιών οι ήρωες θα αποκτήσουν λόγο και δράση δημιουργώντας ένα πρωτότυπο σενάριο. Στην συνέχεια τα παιδιά θα σχεδιάσουν τις δικές τους ιστορίες σε μορφή κόμικς.

Κυριακή 12/03/2017

«Η φάρμα των ζώων και οι περιπέτειες της δημοκρατίας»

 Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού. Με αφορμή το διάσημο σατιρικό κείμενο του Τζώρτζ ‘Οργουελ Η Φάρμα των ζώων θα κατασκευάσουμε τις μάσκες των ζώων, πλάθοντας έτσι τους χαρακτήρες – ρόλους της θεατρικής δράσης. Στην συνέχεια μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την δραματοποίηση των ρόλων τα παιδιά θα ζωντανέψουν την ιστορία δίνοντας την δική τους λύση και εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Κυριακή 19/03/2017

«Με χρώμα και νερό φτιάχνω την δική μου Θεσσαλονίκη»

 Εργαστήριο πηλογλυπτικής για παιδιά. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν την γλυπτική με πηλό φτιάχνοντας τα κομμάτια που θα συνθέσουν μια ολόκληρη πολιτεία. Με σπίτια, πολυκατοικίες, δέντρα, αυτοκίνητα κλπ. Από πηλό θα πλάσουμε την δικιά μας Θεσσαλονίκη.

Κυριακή 26/03/2017

«Γράφω το δικό μου ποίημα και… το τραγουδώ»

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και μουσικής αγωγής. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τα παιδιά θα γράψουν τα δικά τους πρωτότυπα ποιήματα και στην συνέχεια θα τα μελοποιήσουν και θα τα τραγουδήσουν. Με την βοήθεια μικρών οργάνων και την συνοδεία των μουσικών, τα παιδιά θα δώσουν στις λέξεις ρυθμό και μελωδία.

Σάββατο 08/04/2017

«Η σκακιέρα που ζωντανεύει»

 Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν το σκάκι μέσα από μια πολύ διασκεδαστική δράση. Θα κατασκευάσουμε μάσκες που ανήκουν σε όλα τα πιόνια της σκακιέρας και το κάθε παιδί θα αντιπροσωπεύει το πιόνι του. Στην συνέχεια οι κινήσεις των παιχτών θα καθορίζουν την θεατρική δράση μέσα από θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

Κυριακή 09/04/2017

«Ένα σύγχρονο πανηγύρι»

Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής. Ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια και μουσικές θα αναβιώνουν σε ένα σύγχρονο πανηγύρι για παιδιά. Τσουβαλομαχίες, αυγομαχίες, η μακριά γαϊδούρα, το γαϊτανάκι και πολλά άλλα παιχνίδια θα μας ταξιδέψουν στην ελληνική παράδοση και θα μας θυμίσουν το ξένοιαστο παιχνίδι μακριά από τους υπολογιστές και την σύγχρονη τεχνολογία. Με την συνοδεία μουσικής και με οδηγό το χαμόγελο των παιδιών η γιορτή αυτή θα κλείσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στους τηλ. αριθμούς 2313318213 και 2313318232.

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμιά οικονομική επιβάρυνση, ωστόσο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι γονείς που υποχρεωτικά θα συνοδεύουν τα παιδιά στη προέλευση τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι όλες τις δράσεις επιμελούνται επαγγελματίες εκπαιδευτές με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση για κάθε δράση. Τη καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Τατιάνα Τριγώνη – Art Factory, Χώρος Ανάπτυξης της Δημιουργικότητας.

 

Εντός στοάς - Stamp festival
Εντός στοάς - Stamp festival

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση των προηγούμενων ετών, σχεδιάζεται και για φέτος η πραγματοποίηση της Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού με την ονομασία “Stamp Festival”. To συγκεκριμένο εγχείρημα έχει διττό στόχο: Πρώτον, την δημιουργική εκμετάλλευση αναξιοποίητων αστικών χώρων της Θεσσαλονίκης μέσα από την προώθηση ενός νέου πολιτιστικού-οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, αφετέρου τη προώθηση της συνεργατικής – δημιουργικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης μέσα από οργανωμένες δομές του Πολιτισμού.

Για περίπου δέκα μέρες, νέες και παλιές ομάδες της πόλης, με καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες, συστεγάζονται στη Στοά του Αγίου Μηνά, εργάζονται ομαδικά μέσα από τη δημιουργία διαφόρων workshops, στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση. Με την πρωτοβουλία αυτή δίνεται βήμα σε ανθρώπους και ομάδες να προβάλουν το έργο τους σε ένα ευρύτερο κοινό, έχοντας ως έδρα έναν συγκεκριμένο χώρο μέσα στο φεστιβάλ.

Εκθέσεις, installations, workshops και παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις ζωντανεύουν τους αναξιοποίητους αστικούς χώρους και δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για συζητήσεις και πραγματοποιήσιμες σκέψεις μέσα από το κοινό σημείο συνάντησης των ανθρώπων.

Μια συμπαραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του MAKE.

https://www.youtube.com/watch?v=TnQceR76lVY

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.stampfestival.gr/

Φεστιβάλ Jazz
Φεστιβάλ Jazz

Το Δημοτικό Θέατρο Κήπου ανοίγει τις πύλες του για μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Jazz στον Κήπο” και υποδέχεται στη σκηνή τις τάσεις της σύγχρονης Jazz. Kατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες και τους πολυάριθμους φίλους της Jazz μουσικής να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη, να δημιουργήσουν, αλλά και να συζητήσουν την εξέλιξη αυτής της σειράς μουσικών εκδηλώσεων σε ένα σταθερό μουσικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με απήχηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό και με κύρια θεματική την σκηνή και τα μουσικά ρεύματα της Jazz.

Γιορτές ανοιχτού θεάτρου
Γιορτές ανοιχτού θεάτρου

Το 2017 οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου συμπληρώνουν, 35 χρόνια ζωής, συνιστώντας πλέον έναν διαχρονικό θεσμό στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος κύκλος εκδηλώσεων έχει αποκτήσει σαφέστερο φεστιβαλικό χαρακτήρα, με τον έγκαιρο σχεδιασμό του προγράμματος, τη μεγαλύτερη εσωτερική συνοχή και κυρίως την πιο συμπυκνωμένη διάρκεια: ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Η Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης αξιολογεί και επιλέγει από τις προτάσεις διάφορων θεατρικών σχημάτων που υποβάλλονται από όλη την Ελλάδα, έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέσα από έναν συνδυασμό κριτηρίων: καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της πρότασης, επιλογή έργου, σκηνική πρωτοτυπία, ποικιλία μορφών και ειδών αλλά και συγκρότηση αξόνων που δίνουν χαρακτήρα σε ένα Φεστιβάλ. Το ρεπερτόριο των παραστάσεων είναι ιδιαίτερα ευρύ από το μουσικό θέατρο και τις σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος έως έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και παιδικές παραστάσεις.

Προτάσεις συμμετοχής μπορούν να καταθέσουν μόνον θεατρικά σχήματα που απαρτίζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς. Τα βασικά κριτήρια επιλογής των παραστάσεων είναι:

  • Η αρτιότητα της παραγωγής
  • Το γενικότερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της πρότασης
  • Η ποιότητα προηγούμενων παραστάσεων του σχήματος (εφόσον υπάρχουν)

Οι προτάσεις θα πρέπει συνοδεύονται από:

  • Σύντομη περίληψη του έργου (αν δεν είναι γνωστό) και αναφορά στον τρόπο σκηνοθετικής προσέγγισής του
  • Φωτογραφίες και dvd από την παράσταση, καθώς και σχετικά δημοσιεύματα (εφόσον το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί)
  • Συνοπτικά βιογραφικά των συντελεστών και των βασικών ηθοποιών
  • Στοιχεία για τις προηγούμενες δραστηριότητες του θεατρικού σχήματος (αν δεν είναι νεοσύστατο)

Τα σχήματα που θα επιλεγούν θα πρέπει να καταθέσουν το αργότερο έως και την Πέμπτη 12 Μαΐου 2017  – εάν δεν το έχουν κάνει μαζί με την αίτηση – φωτογραφικό υλικό για το έντυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης και για τον Τύπο. Η Διεύθυνση Πολιτισμού ενδέχεται να ζητήσει επιπλέον, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο:

  • Καταστατικό σύστασης του σχήματος
  • Αντίγραφα ταυτοτήτων μελών του Σ.Ε.Η. ή τίτλων σπουδών υποκριτικής
  • Βεβαίωση από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων σχετικά με την καταβολή των δικαιωμάτων του δημιουργού

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους τον Απρίλιο, στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, Λιμάνι, Τ.Κ. 54625). Εναλλακτικά μπορούν να στείλουν τις  αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση  c.sachinidou@thessaloniki.gr

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2313.318-213

Λογοτεχνική σκηνή
Λογοτεχνική σκηνή

Μια συνδιοργάνωση του «Εντευκτηρίου» και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται για ένα διήμερο το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο στο Δημοτικό θέατρο «Άνετον» – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης, με ελεύθερη είσοδο.

Oι τρεις πρώτες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς. «Παρά θίν’ αλός».

H Λογοτεχνική Σκηνή είναι ένας σχετικά νέος θεσμός (2012), που έχει ήδη στο ενεργητικό του πέντε εξαιρετικά πετυχημένες διοργανώσεις, στις οποίες συμμετείχαν περί τους 80 συγγραφείς από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και χορευτές.

Μέχρι τώρα έχουν πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της Λ.Σ. ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μιχάλης Γκανάς, η Τζένη Μαστοράκη, η Δήμητρα Χριστοδούλου, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Μαρία Στασινοπούλου, ο Δημήτρης Νόλλας, ο Γιάννης Ευσταθιάδης ο Γιώργος Χρονάς, η Έρση Σωτηροπούλου από την Αθήνα, δεκάδες ποιητές και πεζογράφοι από τη Θεσσαλονίκη (Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μανόλης Ξεξάκης, Σάκης Σερέφας, Σοφία Νικολαΐδου, Ρούλα Αλαβέρα, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Μαρία Κουγιουμτζή, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Θωμάς Κοροβίνης, Βασίλης Αμανατίδης, Δημήτρης Μίγγας και πολλοί πολλοί άλλοι), όπως και συγγραφείς από την Πάτρα, τη Βέροια, την Έδεσσα, την Καβάλα, την Κατερίνη, την Κρήτη, καθώς από τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Εκτός από καθιερωμένους συγγραφείς, κάθε χρόνο προσκαλούνται και νέοι λογοτέχνες, ακόμη κι αν δεν έχουν εκδώσει βιβλίο, επειδή υποχρέωση ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων, να δίνει βήμα από το οποίο να παρουσιάζονται και νέοι δημιουργοί, αυτοί που θα αποτελέσουν το μέλλον της λογοτεχνίας.

Τις αναγνώσεις αδημοσίευτων κυρίως λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνουν χορός, μουσική, προβολές και μεικτές δράσεις.

Διανυκτέρευση στα μουσεία για παιδιά
Διανυκτέρευση στα μουσεία για παιδιά

Η συγκεκριμένη δράση της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού συνεχίζεται και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές μουσείων του εξωτερικού, μία πρωτότυπη προσέγγιση κατά την οποία τα παιδιά ζουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία μέσα στα Μουσεία όπου συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες και στη συνέχεια διανυκτερεύουν μέσα σε αυτά.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά ακόμα περισσότερο με τον θεσμό και την λειτουργία του μουσείου, ενώ  υλοποιείται με τη συμμετοχή έμπειρων μουσειοπαιδαγωγών, με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαμορφωμένα από το κάθε μουσείο και τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού και με την υποστήριξη βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page