Δράση Διεθνών Δικτύων


Balcinet- Βαλκανικό Δίκτυο Πόλεων
Balcinet- Βαλκανικό Δίκτυο Πόλεων

Έτος ιδρύσεως : Το δίκτυο ιδρύθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2000.
Σκοπός : Η διαβαλκανική διαδημοτική συνεργασία των πόλεων μελών του δικτύου.

Λίγα λόγια: Η συνεργασία και κοινή δράση των πόλεων, πέρα από την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας αλλά και η ανάπτυξη φιλικών, πολιτιστικών και επιχειρηματικών επαφών, μπορούν να αποτελέσουν κι αντικείμενο δραστηριοποίησης σε μεγάλα θέματα όπως είναι τα προγράμματα ανασυγκρότησης, τα προγράμματα ανάπτυξης, τα προγράμματα συνεργασίας και βέβαια η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων συνεργασίας. Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων από τις Τοπικές Αρχές αλλά και η συμμετοχή τους στο σχεδιασμό τους, με αξιοπιστία κι αποτελεσματικότητα, υπαγορεύει τη διαβαλκανική διαδημοτική συνεργασία του δικτύου BALCINET.

Θεματικές ενότητες: 1.Πολιτισμός – Αθλητισμός, 2.Περιβάλλον, 3. Αστική Ανάπτυξη
Μέλη: 32 βαλκανικές πόλεις
Συνδρομή: δεν υπάρχει

Σύνοδος Δημάρχων: Τα μέλη του δικτύου συνεδριάζουν 1 (μία) φορά τον χρόνο (Mayors’ Summit). Κάθε χρόνο η σύνοδος γίνεται σε διαφορετική πόλη μέλος του δικτύου. Σε κάθε ετήσια σύνοδο ορίζετε και η επόμενη πόλη μέλος που θα φιλοξενήσει το συνέδριο.

Εκτελεστική Γραμματεία: συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο στη Θεσσαλονίκη (έδρα του δικτύου) στην οποία συμμετέχουν 3 Δήμαρχοι πόλεων: 1. η πόλη έδρα του δικτύου (Θεσσαλονίκη), η πόλη που φιλοξένησε τη Σύνοδο την προηγούμενη χρονιά και η πόλη που θα τη φιλοξενήσει το τρέχον έτος. Συνεδριάζει πάντα πριν από την Ετήσια Σύνοδο Δημάρχων.

Σήμερα: Το δίκτυο είναι ανενεργό από το 2012 (μετά και την ακύρωση της Ετήσιας Συνόδου Δημάρχων στη Banja Luka). Η Εκτελεστική γραμματεία συνεδρίασε τελευταία φορά το 2010.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Τμήμα Προμηθειών) πληρώνει ετησίως 250€ για τη συντήρηση της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας http://www.balcinet.org
Στις 29/3/2016 υπήρξε άτυπη συνάντηση του Αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, κ. Σπύρου Πέγκα, και της ειδικής συμβούλου, κας Ελένης Σωτηρίου, με τον Αντιδήμαρχο της Bursa Τουρκίας και με τον Δ/ντη και τον αρμόδιο επί διεθνών σχέσεων του Δήμου Bursa, προκειμένου να συζητηθεί η αναζωπύρωση του δικτύου μέσα από τη διοργάνωση Συνόδου, την οποία θα αναλάμβανε η Bursa σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την ταυτόχρονη πρόταση ανάληψης της έδρας της Γραμματείας του Δικτύου από την Bursa. Λόγω των αναπάντεχων γεγονότων του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανεστάλησαν όλες οι ενέργειες επ’ αυτού.

EUROPA NOSTRA
EUROPA NOSTRA

Δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς Ευρωπαϊκών πόλεων – www.europanostra.org
Σκοπός του είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και μνημείων φυσικής ομορφιάς της Ευρώπης

Έδρα: Χάγη Βρυξέλες
Μέλη: 250 πόλεις και φορείς στην Ευρώπη
Συνδρομή: 200€ ετησίως.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν συμμετέχει ενεργά σε κάποια συνάντηση/ημερίδα/σύνοδο που διενεργείται ανά έτος από το δίκτυο επί σειρά ετών.

IBSC (International Black Sea Club)
IBSC (International Black Sea Club)

Έτος ιδρύσεως : Το Διεθνές Δίκτυο Πόλεων Μαύρης Θάλασσας ιδρύθηκε 5 Δεκεμβρίου 1992 στην Οδησσό.  www.i-bsc.org/en/

Σκοποί της συμμετοχής των πόλεων μελών στο δίκτυο είναι:

  1. Η ανάπτυξη, ο συντονισμός, η οργάνωση και η απόδοση κοινών επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της οικονομίας, της οικολογίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
  2. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ελεύθερη επιχείρηση, επέκταση του εμπορίου
  3. Η λύση σε προβλήματα φυσικών πόρων και την προστασία από τη ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφική Θάλασσας.
  4. Η ενίσχυση των οργανωτικών και οικονομικών, επιστημονικών και τεχνικών, εμπορικών και πολιτιστικών συνδέσεων μεταξύ των πόλεων και της περιοχών της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. (Black Sea basin)

Μέλη: 27 πόλεις που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και γύρω περιοχές
Συνδρομή: έως το 2013 ήταν 500€ (και χαριστικά για το 2014). Από 2015 αυξάνεται στις 5000€ (το 2013 αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής κατά τη διάρκεια της 24ης ετήσιας συνεδρίασης του IBSC στο Ροστώφ στις 22 Μαΐου και ορίστηκε νέο ποσό 5000€ που προκύπτει αναλογικά με τον πληθυσμό των πόλεων-μελών). Λόγω αυτής της κάθετης αύξησης της συνδρομής, αποφασίστηκε η αλλαγή συμμετοχής του ΔΘ από πλήρες μέλος σε αντεπιστέλλον, η οποία δεν ενέχει κόστος (ΑΔΣ 1188/2015 και ΑΠ.ΥΠΕΣ 427/2015)

Δίκτυο «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Μονοπάτι Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου»
Δίκτυο «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Μονοπάτι Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου»

Ιστορικό: Μετά την ανακήρυξη του έτους 2013 ως επετειακό έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου με το μεγάλο συνέδριο που στέφθηκε με επιτυχία αλλά και ως γενέτειρα των δύο Αγίων, η συμμετοχή στο συγκεκριμένο δίκτυο θεωρήθηκε αυτονόητη, καθώς μπορεί να προάγει και να προβάλει τη βυζαντινή ιστορία της πόλης και να συμβάλει στην ανάπτυξη και αύξηση του προσκυνηματικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. Απώτερος στόχος του δικτύου είναι η εγγραφή του στο Μητρώο των Ευρωπαϊκών Δικτύων, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση δράσεών του από την ΕΕ.
Έδρα Μόνιμης Γραμματείας: Ζλιν, Τσεχίας – www.cyril-methodius.eu

Μέλη: 12
Συνδρομή: 3.000,00€ (ΑΔΣ 289/2016 και ΑΠ.ΥΕΣ 616/2016)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page