Η εικόνα της πόλης


Με πληθυσμό περίπου 1.000.000 είναι η πέμπτη μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην περιοχή των Βαλκανίων και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη, χωρίς να είναι πρωτεύουσα, μετά την Κωνσταντινούπολη. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική, βιομηχανική, εμπορική πολη στην Ελλάδα, και ένας σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος για την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Θεσσαλονίκη ποτέ δεν αμφέβαλε για τη δική της πολιτισμική ταυτότητα και τις χιλιετίες της ύπαρξής της, που στέκει εκεί από το 315 π.Χ., και το όνομά της, της χαρίστηκε από τη Μεγάλη αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επιλέχθηκε ως συν-βασιλεύουσα πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παράλληλα με την Κωνσταντινούπολη.

Ιστορικά ένα από τα παλαιότερα και πιο πολυεθνικά κέντρα της Ευρώπης, θεωρείται ευρέως ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδα και είναι πραγματικά μοναδική με την έννοια ότι συνδυάζει περίτεχνα τις χιλιάδες χρόνια ιστορία της, την πολυπολιτισμική κληρονομιά της και τα αρχιτεκτονικά θαύματα με τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική και Σεφαραδίτικη ιστορία της. Τα Φεστιβάλ στην πόλη αφθονούν, και κυρίως τα «Δημήτρια» που προέρχονται από την «Χρυσή Εποχή» της βυζαντινής περιόδου της πόλης και το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου», το οποία φέρνει ένα τεράστικο φανατικό κινηματογραφόφιλο κοινό στην πόλη κάθε χρόνο.

Με μία ακαδημαϊκή κοινότητα που αγγίζει τους 150.000 φοιτητές, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια κάτω των 30 do-it-yourself νεολαία με χαρακτηριστικά πρωτοποριακού πολιτισμού και δημιουργικότητας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο νότιο τμήμα της Ευρώπης.
Οι παραστάσεις αιχμής στην τέχνη και τα δημιουργικά projects, τα μπαρ και τα κλαμπ σε αριθμό ικανά, για να εξυπηρετεί πληθυσμό δύο φορές στο μέγεθός της, Κόμβος των τεχνών και της ψυχαγωγίας, αναρίθμητα μνημεία, με δεκαπέντε εξ αυτών να αναφέρονται ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η μοναδική γαστρονομία που τις προσδίδει το όνομα « γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας» τα 5χλμ της παραλίας της, κάνουν Θεσσαλονίκη ένα“must-see προορισμό”.
Μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες με το αυτοκίνητο, η αρχαία πόλη της Βεργίνας που αντικατοπτρίζει τον πλούτο, το μεγαλείο και τη δόξα του Μακεδονικού Βασιλείου, η Πέλλα και η Σχολή του Αριστοτέλη, το όμορφο κομμάτι γής της Χαλκιδικής, που φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της, τα μικροσκοπικά νησιά, οι μικροί κόλποι και το Άγιο Όρος, τα οινοποιία της ευρύτερης περιοχής, είναι μερικά από τα κοντινά ταξίδια επιλογές.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page