20.9 C
Thessaloniki

Ιδρύθηκε το 1936 και τον επόμενο ακριβώς χρόνο, πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο κι ενθουσιάζει προδιαγράφοντας μία λαμπρή πορεία. Τις πρώτες νότες της ορχήστρας διευθύνει ο αρχιμουσικός Σώτος Παναγόπουλος, ο οποίος σύντομα αντιλαμβάνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου, πως η πόλη διψά για τον νέο ήχο, που δεν είναι άλλος από το δυναμικό ηχόχρωμα των πνευστών οργάνων της μπάντας. Τα ηνία της διεύθυνσης του σώματος παραλαμβάνει ο αείμνηστος Εμμανουήλ Αικατερίνης, καθηγητής μουσικής, με σημαντικό συγγραφικό-θεωρητικό έργο που αφορά στην πληρέστερη γνώση, διδασκαλία και εξέλιξη των πνευστών οργάνων. Ο ίδιος ως κορνίστας αλλά και καθηγητής χάλκινων πνευστών, εστιάζει στην εξέλιξη της τεχνικής των μουσικών της ορχήστρας, με σκοπό την διεύρυνση του ρεπερτορίου, που θ’ απασχολούσε στο μέλλον την φιλαρμονική. Οι λιτανείες και οι παρελάσεις στις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές, εμπλουτίζονται από το 1954 με συναυλίες κλασικής μουσικής, τις οποίες φροντίζει να καθιερώσει, ο διάδοχος του κυρίου Αικατερίνη, και φυσιογνωμία ορόσημο για τις πολιτιστικές και πολιτισμικές εξελίξεις της Θεσσαλονίκης, Επαμεινώνδας Φλώρος. Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της η Φιλαρμονική, έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου, που την αναζητά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής. Το 1965 αναλαμβάνει αρχιμουσικός, ένας μεγάλος μουσικός της πόλης και της Χώρας μας, ο Νικόλαος Αστρινίδης. Πιανίστας με διεθνή αναγνώριση, συνθέτης με πλούσιο και σημαντικό έργο, καινοτόμος καθηγητής που ανέδειξε το ταλέντο πολλών κι εξαιρετικών μουσικών και τέλος ο μαέστρος που σημάδεψε με το έργο του την πορεία κι εξέλιξη της φιλαρμονικής. Αλλάζοντας λοιπόν πρόσωπο η ορχήστρα, παρουσιάζει ολοκληρωμένες όπερες, σε συνεργασία με τα έγχορδα της Κρατικής ορχήστρας, την χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης, και με την συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων σολίστ. Με την πάροδο του χρόνου, και σύμφωνα πάντοτε με τις απαιτήσεις των καιρών, η φιλαρμονική εξελίσσεται σ΄ένα ευέλικτο σχήμα, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της μέσα από νέες μουσικές πηγές, πραγματοποιώντας συνεργασίες με σύγχρονους καλλιτέχνες, με την σκέψη πάντοτε στους νέους δημιουργούς, ατενίζοντας με σεβασμό παρ΄όλα αυτά το παρελθόν. Η αριθμητική πληρότητα του παρελθόντος, που έφθανε τους 62 εκτελεστές, την επέτρεπε να τολμά, να ονειρεύεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα, που ενθουσίαζαν τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.
Συμμετέχει με επιτυχία σε όλα τα φεστιβάλ πολιτισμού και τέχνης της πόλης μας, και περνά από όλους τους κλειστούς και υπαίθριους συναυλιακούς της χώρους.
Η μόνιμη συμμετοχή της σε Εθνικές και Θρησκευτικές επετείους, ξυπνά μνήμες στους παλαιότερους και πρόκληση στους νέους. Η φιλαρμονική βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε όλους τους πολίτες, με ποικίλα μουσικά προγράμματα που προσελκύουν όλες τις ηλικίες ,και καλύπτουν πλειάδα επιλογών. Εκπαιδευτικά για τους μαθητές των σχολείων ,εορταστικά για την ατμόσφαιρα της πόλης, μελωδίες που άντεξαν στον χρόνο για τους ηλικιωμένους, παραδοσιακή μουσική, σύγχρονοι χοροί, και τέλος μουσική από τον κινηματογράφο και την διεθνή πόπ σκηνή. Στους σκοπούς της συγκαταλέγεται και η ηχογράφηση και συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, υποβαθμισμένες πολιτιστικά περιοχές κ.λ.π. Μέλη της Φιλαρμονικής, οσάκις αυτό είναι απαραίτητο, μετέχουν στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας.
Παρά το γεγονός ότι η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελείται σήμερα από 32 μόλις εκτελεστές, συνεχίζει να αποκαλείται ως η μπάντα του λαού, αφού σε ετήσια βάση πραγματοποιεί πάνω από 120 εμφανίσεις. Παράλληλα παρουσίασε κατά καιρούς το καλλιτεχνικό της έργο, σε πολλές πόλεις της Χώρας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε πρωτεύουσες των Βαλκανίων.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ασκείται από τον  Αρχιμουσικό. Αξίζει να αναφέρουμε τους αρχιμουσικούς της ορχήστρας από το 1986 έως και σήμερα: Γιάννης Τέμπερλης, Αγγελος Πολίτης, Αναστάσιος Στεφανίδης, Θεόδωρος Ζαρίμπας, Ακης Γεροντάκης, Σπύρος Βλαχάκης, Κλεάνθης Ζαρίμπας, Νικόλαος Ψαλτόπουλος, Παναγιώτης Σιδηρόπουλος.  Από τον Φεβρουάριο του 2014,αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής είναι ο Κλεάνθης Ζαρίμπας.

ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ζαρίμπας Κλεάνθης

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Αλμαλή Αικατερίνη
Καζίκος Γεώργιος
Κουτίδης Αναστάσιος
Σαράφη Στυλιανή
Τερζής Φώτιος
Δασκάλου Διογένης

ΣΑΞΟΦΩΝΟ – ΤΕΝΟΡΟ
Βαρζάκος Πέτρος
Ψιλοπούλου Ελένη

ΣΑΞΟΦΩΝΟ – ΑΛΤΟ
Δασκάλου Σωτήριος
Παναγόπουλος Αλέξανδρος

ΟΜΠΟΕ
Βλασταράκος Γεώργιος
Μπίκη Παρασκευή

ΤΡΟΜΠΕΤΑ
Γιαμουρίδης Αναστάσιος
Δαμιανίδης Κων/νος
Κοσμίδου Βασιλική
Ζαχαρούδης Πασχάλης
Τράγκας Κυριάκος
Χασάπης Γεώργιος

ΚΡΟΥΣΤΑ
Διττόπουλος Ιωάννης
Μαρωνίδης Στυλιανός
Κατιάκος Γεώργιος
Κανδυλίδης Ευγένιος

ΤΡΟΜΠΟΝΙ
Ελευθεριάδης Ανδρέας
Μενεξές Δημήτριος
Παρθένης Λουκάς

ΚΟΡΝΟ
Στεφανίδης Θωμάς

ΦΑΓΚΟΤΟ
Ζαρίμπας Χρήστος
Πασχαλίδου Μαρία

ΕΥΦΩΝΙΟ
Πανταζίδης Κυριάκος

ΦΛΑΟΥΤΟ
Πάππας Κων/νος

ΑΛΤΙΚΟΡΝΟ
Ψαλτόπουλος Νικόλαος

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ
Χισιρίδης Γαβριήλ