Ιδρύθηκε το 1936 και πρωτολειτούργησε το 1938 με πρώτο αρχιμουσικό τον αείμνηστο Παναγόπουλο και αργότερα τον Εμμανουήλ Αικατερίνη.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της συμμετείχε σε λιτανείες εικόνων, παρελάσεις εθνικών εορτών, τοπικές γιορτές και διάφορες εκδηλώσεις.

Το 1954 της Διεύθυνση της μπάντας ανέλαβε ο Γ. Φλώρος και από τότε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν και σε συναυλίες σε κλειστούς χώρους με περιεχόμενο κυρίως από οπερέτες, αποσπάσματα από όπερες καθώς και δημοτικά τραγούδια.

Το 1965 Αρχιμουσικός ανέλαβε ο Ν. Αστρινίδης που εμπλούτισε ακόμη περισσότερο το ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής. Ανέβασε ολοκληρωμένες όπερες στα πλαίσια των “Δημητρίων”, διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με έγχορδα από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης  Έλληνες και ξένους σολίστες.

Μετά την αποχώρησή του το 1986 την πραγματοποίηση συναυλιών για τα Δημήτρια ανέλαβε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την πάροδο του χρόνου η Φιλαρμονική εξελίσσεται σ’ ένα σχήμα που μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλού επιπέδου συναυλίες και συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στο μεγάλο διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης “Δημήτρια”, εμφανίζεται στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ διανθίζει μουσικά διάφορα συνέδρια που πραγματοποιούνται σε αίθουσες της πόλης μας.

Από το 1968 ο αρχιμουσικός της μπάντας προέρχεται από τα μέλη της, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο που αρχιμουσικός της ήταν ο Α. Γεροντάκης. Μέλη της Φιλαρμονικής που εκτέλεσαν χρέη αρχιμουσικών ήταν οι: Α. Πολίτης, Ι. Τεμπρέλης, Α. Στεφανίδης, Σ. Βλαχάκης, Θ. Ζαρίμπας, Κ. Ζαρίμπας, Ν. Ψαλτόπουλος, Π. Σιδηρόπουλος. Αρχιμουσικός της Ορχήστρας είναι τώρα ο κ. Ν. Ψαλτόπουλος.

1. Αποστολή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι: η παροχή μουσικής ψυχαγωγίας στους δημότες και η εξύψωση του μουσικού αισθητηρίου αυτών μέσω της διοργάνωσης συναυλιών σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους καθώς επίσης και στη λαμπρότερη διεξαγωγή των εθνικών και τοπικών εορτών.
2. Συμμετέχει, κατόπιν απόφασης της Διοίκησης του Δήμου, σε λιτανείες και σε θρησκευτικές εκδηλώσεις καθώς επίσης και σε εορταστικές – επετειακές εκδηλώσεις Συλλόγων, Οργανώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα καθώς και σε πένθιμες συνοδείες διακεκριμένων πολιτών.
3. Συμπράττει με καλλιτέχνες ή μουσικά σχήματα υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης για την πραγματοποίηση των συναυλιών της.
4. Στους σκοπούς της συγκαταλέγεται και η ηχογράφηση και συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, υποβαθμισμένες πολιτιστικά περιοχές κ.λ.π.
5. Μέλη της Φιλαρμονικής, οσάκις αυτό είναι απαραίτητο, μετέχουν στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας.
6. Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ασκείται από τον
Αρχιμουσικό.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page