Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης  αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη , σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης  Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Βοηθός Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Σε όλα αυτά τα  χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, L.L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K.Kelly, G. Schuller  κ.α.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων” του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Πέλλα, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο Le quuattro stagioni  του Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την Die Schoepfung του Haydn  με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι  Le Nozze di Figaro kai Don Giovanni (Mozart), il Campanelo di Notte (Donizetti), The Medium (Menoti) Gianni Schicchi (Puccini),   Μόμο (Α. Μπαλτάς), Il Trovatore (Verdi), Turandot (Puccini), The sleeping beauty (Thaikovsky)

Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

1. Αποστολή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η παρουσίαση έργων συμφωνικής μουσικής, όπερας, η συμμετοχή σε Φεστιβάλ και Διεθνείς Διοργανώσεις, η παρουσίαση των έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών και η ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.
2. Συμπράττει με καλλιτέχνες σολίστ ή μουσικά σχήματα υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης για την άρτια διοργάνωση των συναυλιών.
3. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου είναι δυνατόν να μετέχει αφιλοκερδώς σε καλλιτεχνικές παραγωγές φορέων, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ, Συλλόγων κ.λ.π ή εκδηλώσεις φιλανθρωπικού και κοινωφελούς χαρακτήρα μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες η δραστηριότητα της Ορχήστρας μπορεί να περιλαμβάνει ηχογραφήσεις, συμμετοχές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, υποβαθμισμένες πολιτιστικά περιοχές κ.λ.π.
5. Η καλλιτεχνική διοίκηση της Συμφωνικής Ορχήστρας ασκείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ή τον Καλλιτεχνικό Σύμβουλο και σε περίπτωση που η παραπάνω θέση δεν πληρωθεί από τον Αρχιμουσικό.

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ:

12 Α΄ ΒΙΟΛΙΑ (εκ των οποίων 2 εξάρχοντες)

10 Β΄ ΒΙΟΛΙΑ

7 ΒΙΟΛΕΣ

6 ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ

4 ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΑ

3 ΦΛΑΟΥΤΑ

1 ΟΜΠΟΕ

3 ΚΛΑΡΙΝΕΤΑ

3 ΦΑΓΚΟΤΑ

3 ΚΟΡΝΑ

1 ΤΡΟΜΠΕΤΑ

2 ΤΡΟΜΠΟΝΙΑ

1 ΤΥΜΠΑΝΑ

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page