22.3 C
Thessaloniki
Αρχική Θέλω να γνωρίσω την πόλη Ανακαλύψτε Εμπειρία της πόλης Πολιτισμός Κέντρο Μουσικής Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε το Νοέμβριο του 1989 το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής, το πρώτο και μοναδικό ίσως σχήμα παραδοσιακής μουσικής που λειτουργεί στον Ελλαδικό χώρο με τη χορηγία και τη μέριμνα Δημοσίου φορέα.

Από το 1989 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 συναυλίες. Συμμετέχει κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Κ.Θ.Β.Ε.) και στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Από το 1989 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 συναυλίες. Συμμετέχει κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Κ.Θ.Β.Ε.) και στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει επίσης σκηνοθετημένες μουσικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, όπως η εκδήλωση μνήμης για την Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιήθηκε τα έτη 2002 και 2003, καθώς και η παρουσίαση Βυζαντινών Ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων που αποτελεί επί σειρά ετών την κορωνίδα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λατρευτικής Μουσικής. Την άνοιξη του 2005, του 2006, του 2007, του 2008 και του 2009 η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό τον τίτλο «Από το Πάθος στην Ανάσταση» με σολίστ τη Γλυκερία, τον Βασίλη Σαλέα, τους Δημήτρη Μπάση – Μάνο Αχαλινωτόπουλο και την Αρετή Κετιμέ αντίστοιχα, με αφηγητή τον ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε. Δημήτρη Καρέλλη, το 2008 τους ηθοποιούς Μελίνα Μποτέλη και Λεωνίδα Κακούρη και το 2009 τους ηθοποιούς Φιλαρέτη Κομνηνού και Γρηγόρη Βαλτινό.

Συνεργάζεται με διοργανωτές επιστημονικών συνεδρίων, δημόσιους φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα. Η εμφάνισή του αποτελεί εγγύηση και για αυθεντικά παραδοσιακά γλέντια.

Το Συγκρότημα εμφανίζεται συχνά σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Φεβρουάριο του 1990 εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες προσκεκλημένο από τον Πανμακεδονικό Σύλλογο Βελγίου. Τον Ιούλιο του 1992 έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την μακεδονική παραδοσιακή μουσική, που διοργανώθηκε στην Κρήτη. Το Νοέμβριο του 2002 συμμετείχε μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης στις ετήσιες εκδηλώσεις για τη Θρονική εορτή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Σταθμό στην ιστορία του Συγκροτήματος αποτέλεσε η παρουσία του στην Αβάνα της Κούβας τον Ιανουάριο του 2004, όπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο έλαβε μέρος, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παναμά και Κεντρώας Αμερικής κ. Αθηναγόρα, στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην Κούβα.

Τον Αύγουστο του 2005, ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Έρευνας και Φροντίδας για την Ίμβρο, συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ίμβρο γεμίζοντας το νησί με τραγούδια και ήχους Ελληνικούς.

Μέχρι τώρα το Συγκρότημα έχουν τιμήσει με τη συνεργασία τους ο αείμνηστος Βασίλης Σούκας, η Γλυκερία, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βαγγέλης Δασκαλούδης, ο Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, η Ξανθίππη Καραθανάση, η Αρετή Κετιμέ, η Σοφία Κολλητήρη, ο Στάθης Κουκουλάρης, ο Σόλων Λέκας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Βασίλης Σαλέας, η Δόμνα Σαμίου, ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα, ο Σάββας Σιάτρας, ο Θανάσης Σέρκος με το συγκρότημά του (χάλκινα από την Γουμένισσα), η Νίτσα Τσίτρα, ο Πέτρος(Λούκας) Χαλκιάς, και πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσικοί και αξιόλογα μουσικά σχήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αρχικά ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (1989-1993), ακολούθησε ο Ευάγγελος Νανάκος (1993-2001) και από το Νοέμβριο του 2001 έχει ο Πάρης Γκούνας.

Χορωδία

Ρία Ελληνίδου

Μαρία Λαδά

Χαρά Παπαγιαννίδου

Γιάννα Χαρισοπούλου

Αλέξανδρος Δασκαλάκης

Μιχάλης Κωνσταντινίδης

Χρήστος Τασιός

Ορχήστρα

Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι)

Μανώλης Εμμανουλούδης (βιολί)

Γιώργος Καλαμάκης (ούτι)

Λουκάς Μεταξάς (κρουστά)

Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο)

Μίλτος Σπυριδόπουλος (λαούτο)