Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο


Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Γ.Βαφοπούλου 3, Τ.Κ. 54646
τηλ: 2310 424132 και 2310 424133
fax: 2310 412143
Προϊσταμένη Διεύθυνσης: Ελένη Ναθαναηλίδου
Προϊστάμενος Τμήματος: Φροίξος Μακρής


“Τη βραδιά εκείνη επιστρέψαμε στο σπίτι μας, με τη συνείδηση
πως είχαμε εκπληρώσει ένα απλό κοινωνικό μας καθήκον”

Έτσι ένιωσαν η Αναστασία και ο Γεώργιος Βαφόπουλος όταν, μια βραδιά του Νοέμβρη του 1979, δήλωναν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι διαθέτουν ολόκληρη την περιουσία τους, απόκτημα σαράντα χρόνων δουλειάς, για την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου.  Ίσως, γιατί μόνον ένας Ποιητής και μία Δασκάλα νιώθουν τόσο απλά το κοινωνικό τους καθήκον.

Αποτέλεσμα αυτού του κοινωνικού καθήκοντος ήταν η δημιουργία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Το Κέντρο κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης,  στον Ανατολικό τομέα της πόλης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3.  Το εν λόγω οικόπεδο επιλέχθηκε λόγω θέσεως ως το καταλληλότερο για το σκοπό αυτό.

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο είναι ένα ενιαίο συγκρότημα που αποτελείται από δύο συνεχόμενα εξαώροφα κτίρια, συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. Το Α’ κτίριο θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1981 και εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1983.  Το Β’ κτίριο θεμελιώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986 και εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1989.

Το κτιριακό συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές  εκδηλώσεις. Περιλαμβάνει ένα Θέατρο (χωρητικότητας 180 ατόμων), μία αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (χωρητικότητας 150 ατόμων) και τρεις εκθεσιακούς χώρους (δύο αίθουσες στον 5ο όροφο και μία αίθουσα στο φουαγιέ του Θεάτρου).

Αποτελεί Τμήμα της Διεύθυνσης Βαφοπούλειου και Πνευματικών Ιδρυμάτων  του Δήμου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με δύο γραφεία, Γραφείο Βιβλιοθηκών και Γραφείο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Εικαστικών Τεχνών και λειτουργεί με προσωπικό ικανό να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των προγραμμάτων του.  Εποπτεύεται, σύμφωνα με το καταστατικό του, από εννιαμελή Εφορευτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Δήμαρχο ή τον αντιπρόσωπό του.  Στα υπόλοιπα οκτώ μέλη, αντιπροσωπεύονται με εκπροσώπους τους όλες οι πολιτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα δε λοιπά μέλη είναι προσωπικότητες, που προέρχονται από τους χώρους της λογοτεχνίας, της μουσικής, των εικαστικών τεχνών, του τύπου και της επιστήμης της πόλης μας.

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Πρόεδρος: Πέτρος Δημητρακόπουλος, Αρχιτέκτων, Σύμβουλος Α΄ Κοινότητας

Μέλη: Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ

Νόρα Σκουτέρη, κοινωνική ανθρωπολόγος, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

Όλγα Ταμπουρή, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Επικοινωνίας, Διευθύντρια του Sani Festival, τ. Γενική διευθύντρια της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος

Γιάννα Τσόκου, θεατρολόγος, διδάσκουσα στην Ανώτερη Σχολή Α. Βουτσινά, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου

Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος

Αναστάσιος Ρέτζιος ,Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜΘ

Νανά Δρίζη, ψυχολόγος, Σύμβουλος Ε΄ Κοινότητας,

Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής & Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Πρόεδρος Α΄ Κοινότητας

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page