Τμήμα Α’ Δημοτικής Κοινότητας


Α’ Δημοτική Κοινότητα
Προξένου Κορομηλά 36 Τ.Κ.546 22
Τηλ: 2313 318504 – 06
fax: 2310 281585
email: a-koinotita[at]thessaloniki.gr

Από τις παρυφές της Άνω Πόλης μέχρι την παραλία, και από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι, η Α΄ Δημοτική Κοινότητα είναι για όλους μας, επισκέπτες και κατοίκους αυτής της πόλης, η ίδια η Θεσσαλονίκη.

Τα ρωμαϊκά ανάκτορα και οι βυζαντινές της εκκλησιές, τα οθωμανικά τεμένη και η εβραϊκή της συναγωγή συμπυκνώνουν την πολύμορφη ιστορία μιας πόλης μοναδικής, που οι κάτοικοί της περήφανα αποκαλούσαν «Νύφη του Θερμαϊκού» και «Ρόδο του Σουλτάνου» και «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Η ρωμαϊκή του αγορά και το Μπεζεστένι, η συνοικία των Φράγκων και η Βενιζέλου φανερώνουν τον ακατάβλητο οικονομικό δυναμισμό της. Και η σύγχρονη ρυμοτομία της, την ικανότητά της Θεσσαλονίκης να αλλάζει και να προσαρμόζεται δημιουργικά στις προκλήσεις των καιρών. Να δέχεται τους Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες να ανπατύσσεται συνεχώς. Όχι όμως πάντα χωρίς να καταβάλλει βαρύ τίμημα. Στις κεντρικές οδούς της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, στην Εγνατία και στη Βενιζέλου, βρήκαν τον θάνατο εργάτες απεργοί τον Μάιο του 1936. Και έξι χρόνια αργότερα, στην Πλατεία Ελευθερίας, θα εξευτελιστούν από τους Ναζί οι άρρενες Εβραίοι κάτοικοί της πόλης λίγο πριν η πολυάριθμη κοινότητα των 56.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων αφανιστεί στα στρατόπεδα θανάτου.

Στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα, άντρες και γυναίκες, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, μετανάστες και τουρίστες γεμίζουν με την παρουσία τους τα ιστορικά κτίρια, τους δρόμους και τις πλατείες της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας και με τον μόχθο, τη δημιουργικότητά και το κέφι τους της δίνουν ζωή. Σε μια πόλη που αλλάζει και πάλι με ραγδαίους ρυθμούς, η Α΄ Δημοτική Κοινότητα αλλάζει μαζί της. Για να παραμείνει αυτό που τελικά ήταν πάντα: ένας χώρος συνύπαρξης, ανοιχτός και φιλόξενος για όλους.
akoinothta

Όρια A' Δημοτικής Κοινότητας

Αγίου Δημητρίου (ζυγοί αριθμοί) – Καραολή & Δημητρίου (ζυγοί αριθμοί) – Προμηθέως ( ζυγά νούμερα μέχρι το ύψος της Μοναστηρίου ) – Λεωφόρος Νίκης – Κουντουριώτου – Καυταντζόγλου (μόνοι αριθμοί – 424 Νοσοκομείο) – ρέμα – Πανεπιστήμια – Αγίου Δημητρίου-όλη η περιοχή  των 40 Εκκλησιών.

Επιτροπές Α΄Δημοτικής Κοινότητας
Αίτηση - Παράπονα δημοτών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Flamenco..στο δρόμο !

Συντελεστές : Νιόβη Μπένου – Φλώρα Τσουκαλά, χορεύτριες -χορογράφοι lamenco, από το Studio Flamenco Pellizco To Studio Flamenco Pellizco φέρνει το flamenco στους δρόμους της Θεσσαλονίκης! Τραγούδι, κιθάρα και χορός γίνονται ένα σε μια μεγάλη γιορτή δρόμου (fiesta) και μας ταξιδεύουν στα σοκάκια της Ανδαλουσίας με την ζωντάνια και την εκρηκτικότητα που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη
Περισσότερα

Διάλεξη του αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου, αναστηλωτή, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργου Καραδέδου

Ο υστεροαρχαϊκός ναός της πλατείας Αντιγονιδών βρίσκεται στον χώρο των ιερών της Θεσσαλονίκης των ρωμαϊκών χρόνων, κοντά στο Σατραπείο.
Περισσότερα

Πορεία Μνήμης

Πορεία για την διαφύλαξη της μνήμης των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα κρεματόρια
Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page